Guanyadors del XIII Memorial Joan Gomis  

La trajectòria de la Revista 21 i l'article de Lucas Font i Julia Fernández, sobre nens en presons de Nepal, guanyadors del XIII Memorial Joan Gomis


El jurat del premi de periodisme solidari Memorial Joan Gomis ha guardonat en aquesta edició, en la categoria d'obres periodístiques, el reportatge “Com sortir de la presó quan és la teva casa”, de Lucas Font, realitzador audiovisual i antropòleg social i cultural, i de Julia Fernández Cadenes, periodista. L'article es va publicar en la secció Planeta Futur d'El País, dedicada a donar cobertura informativa al desenvolupament humà i social sostenible. L'obra periodística mostra una trista realitat a l'Àsia, un continent poc tractat pels mitjans de comunicació occidentals.

El jurat ho va considerar un bon reportatge que narra com els fills dels presos al Nepal conviuen amb els seus pares en presons superpoblades i en males condicions. La infància sempre és un tema sensible a tractar i l'article ens acosta una realitat desconeguda: nens que conviuen a l'entorn de la presó fins que tenen 14 anys. No obstant això, el jurat va destacar especialment que l'article fa visible l'acció d'institucions que lluiten contra la pobresa i l'exclusió social a través de la tasca de l'ONG PA Nepal (Prisoners Assistance), que vetlla per rescatar a aquests nens, donant-los educació i allotjament.

En la modalitat de trajectòria periodística el jurat ha premiat a la Revista 21, que celebra aquest any el seu centenari. Durant aquest temps han informat sobre realitats poc conegudes i oblidades, unint denúncia, llibertat i esperança. El jurat els va considerar mereixedors del guardó per la seva manera de tractar temes com la justícia social, la pau o l'enteniment entre cultures. Per la qualitat dels seus articles, l'anàlisi rigorosa i la seva mirada realista i esperançadora davant realitats diverses com la pobresa, l'exclusió social, les desigualtats Nord-Sud o el drama dels refugiats. A més, el jurat va destacar molt positivament la reorientació que van fer fa uns anys en la seva línia editorial i continguts, sent una revista cristiana que busca promocionar la justícia i la solidaritat, assumint la defensa dels drets humans.

El Premi Memorial Joan Gomis reconeix obres i trajectòries periodístiques que posin en valor la lluita contra les desigualtats, la pobresa i l'exclusió social, i que promoguin la justícia, la pau i els drets humans. El premi va néixer per mantenir viva la memòria de la figura de Joan Gomis i el seu compromís solidari, amb una llarga trajectòria com a dirigent i promotor de diverses iniciatives cíviques i associacions, especialment des de la presidència de Justícia i Pau (1976-2001), així com a través dels nombrosos articles en premsa i els seus llibres. El jurat del Memorial està format per representants de les entitats convocants: Justícia i Pau, Cristianisme i Justícia, FundiPau, Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna-Universitat Ramon Llull, Fundació Cultura de Pau, Mans Unides, el Col·legi de Periodistes de Catalunya, Lafede.cat, Catalunya Religió, les revistes El Ciervo i Foc Nou, i familiars de Joan Gomis.

Els premis estan dotats, en ambdues modalitats, amb 1.500 euros. Les revistes culturals El Ciervo i Foc Nou publicaran un text escrit amb els guanyadors. Així mateix, els premiats rebran el premi i una il·lustració original realitzada per Joan Gomis en un acte que tindrà lloc a mitjan novembre en el Col·legi de Periodistes de Catalunya.

Barcelona, 2 d'octubre de 2018.

Per a més informació contacteu amb Patrícia Pujante: memorialjoangomis@gmail.com