Arriba en temps d’estiu una nova edició de Foc Nou, amb el número 514 de juny-agost, tot posant en el centre les persones grans i el lloc que ocupen en una societat regida per la cultura del descart. “No m’abandonis al temps de la vellesa” és el títol que encapçala aquest número ple de reportatges i entrevistes que ens apropen a una realitat que, malauradament, ha anat quedant escurada als marges de l’interès públic.
Abans, però, Francesc Romeu ens posa al dia dels fets més rellevants ocorreguts a l’Església universal durant les darreres setmanes. Un d’ells, la publicació de la Butlla papal ‘Spes non confundit’, que ja convoca el Jubileu ordinari per al 2025. El papa Francesc ha remarcat que serà un any jubilar “marcat per l’esperança en Déu, que no ens pot defraudar”. Romeu també destaca l’elecció de Joan Torra com a rector de l’Ateneu Universitari Sant Pacià, que en les seves primeres paraules després del nomenament, ha parlat de “fer un servei a favor de l’Església, de casa nostra i de tota la societat”.
Un cop llegides les pàgines inicials del número, s’hi pot trobar l’article de Fermí Manteca, que posa en relleu l’aïllament que es pateix en arribar a la tercera edat, i el poc contacte que hi ha amb persones més joves. En aquest sentit, és clau evitar l’exclusió social, potser “desmitificar la joventut”, tal com ell ho assenyala, i veure-la, en tot cas, com un temps d’aprenentatge.
A la “Tribuna”, s’hi pot llegir el pròleg, escrit per Jaume Castro, de Vull viure a casa, un llibre de Montserrat Vilaseca que explica el cas de la Remedios. Es tracta d’una veïna de la perifèria barcelonina que, a través d’un servei d’acollida de Sant Egidi, va acabar teixint vincles personals amb altres ancians i els joves voluntaris que l’ajudaven, fins al punt d’esdevenir el centre d’una comunitat que va acabar sent família.
Més endavant, hi ha l’entrevista de Ramón Bassas al filòsof i professor universitari Pere Lluís Font, qui reivindica la necessitat d’un “sistema de relacions acceptable entre generacions”. Des d’anècdotes personals –com que va estar a punt de ser sacerdot–, fins a reflexions sobre l’edatisme i les relacions intergeneracionals, cada paraula és material d’interès per a qualsevol individu del món actual.
També el director de Foc Nou, Jordi Pacheco, ofereix en unes poques pàgines una entrevista al prevere i teòleg Gaspar Mora, que té una llarga trajectòria pastoral i en l’ensenyament de la teologia moral. En aquest sentit, destaca la virtut del papa Francesc pel que fa a l’acollida de persones que no viuen conforme els cànons de l’Església, ja que no entra en cap reflexió teològica, sinó de caràcter moral. I és aquesta la via que pot acabar sent més integradora.
Tot seguit, de la mà de Lucía Montobbio, destaca a la secció “Persones” una conversa que compta amb Víctor Mirón i Cesca Planagumà, fundadors del projecte SPA (Sols per avis). Allò que esperona aquesta iniciativa és la voluntat de reforçar el lligam entre avis i àvies en un context de voler transmetre els valors i la fe del cristianisme als nets. “Els avis proveïm els nets d’un sentit de transcendència diferent, una història i, sobretot, temps per saciar la seva curiositat”, comenta en Víctor.
Arribant ja a la cloenda, val la pena detenir-se en la secció de “La fe sota sospita”, on el filòsof i teòleg Francesc Torralba parla de la vellesa i la importància que té aquesta etapa en el decurs vital. D’altra banda, a “L’art de la fe”, Francis Marin se serveix del quadre de Les llàgrimes de sant Pere per fer evidents les dificultats que tenim per apropar-nos-hi. Cal que ens desfem de la imatge de la vellesa que s’ha construït al llarg de la modernitat, i que l’abracem com allò que és, també amb les seves virtuts.
Com sempre, s’hi troben les columnes habituals, on escriuen els nostres col·laboradors, així com les ressenyes de llibres i música en les darreres pàgines. Ja està a la venda a la nostra botiga virtual, a l’iquiosc.cat i als punts de distribució habituals.
Setembre / Octubre de 2024