La literatura infantil sobre l’islam s’obre camí a casa nostra

Portada de «El libro de la creencia para niños»
Portada de «El libro de la creencia para niños»

La nostra societat és cada vegada més diversa i, per tant, els infants també ho són. En l’actualitat, a diferència de temps passats, quan una família vol transmetre la fe als seus petits a través dels llibres, disposa d’un ampli ventall de recursos.

Si ens centrem en el món musulmà, durant el mes del Ramadà algunes editorials especialitzades ofereixen llibres com ara els d’Al-Ghazali, contes il·lustrats de l’Alcorà o històries dels profetes segons l’islam. Abu Hamid Al-Ghazali fou un teòleg, filòsof, jurista i mestre sufí. Un dels pensadors més importants de l’islam, representant del misticisme musulmà. La seva universalitat es devia, en bona part, al fet que va refutar alguns arguments de filòsofs antecessors àrabs hel·lenístics, i per això va rebre el reconeixement d’Huyyat a l’islam (erudit).

Alguns títols escollits d’Al-Ghazali estan pensants per llegir seguint un ordre a mesura que els petits van creixent. Per exemple, El llibre de la creença per a infants, en el qual un imam visita uns infants que li fan moltes preguntes sobre Déu. Al Ghazali pren la primera persona que és l’imam i respon als menors amb metàfores i històries imaginàries que il·lustren idees amb profunditat. Un altre llibre del mateix autor que es pot trobar al costat d’aquest és una mena de quadern d’exercicis en el qual es plantegen diferents dilemes de l’ésser humà vers la natura, les seves capacitats i la relació amb els altres des d’una perspectiva musulmana.

A part d’aquestes obres més introductòries i d’altres pensades pels nens, hi ha una obra que costa més de trobar sobre L’oració per a nens segons Al-Ghazali. En aquest llibre il·lustrat de manera elegant i ple de detalls, el pensador especifica l’oportunitat de comunicar-se amb Déu en disset capítols. La importància de mantenir l’atenció, les postures, l’al-salat (pregària) en comunitat, la consciència del temps i altres característiques d’aquest pilar de l’islam.

Al Ghazali és autor d’obres carregades d’humilitat, bones intencions, de veneració amb comprensió, esperança i sinceritat. Algunes de les seves obres es poden trobar en diferents plataformes en línia.

Més enllà del fet religiós

Paral·lelament, algunes editorials ja han treballat en la creació d’altres llibres dirigits al públic infantil relacionats amb la cultura islàmica amb il·lustracions que representen l’ètica inspirada en l’Alcorà en diversos períodes de la història i en diferents territoris del món. Per exemple, El profeta Ibrahim i els seus ídols, del professor retornat a l’islam, Ahmed Bermejo, obra que relata la història del profeta quan era un nen. Un llibre ple de dibuixos de Zahara Medinilla, fàcil de llegir que ens transporta a l’Orient per descobrir com el nen Ibrahim explica el missatge de Déu a la societat.

I a la llibreria Claret podem trobar Déu té més d’un nom, un petit llibre introductori a l’espiritualitat de l’islam en què un grup de persones que formen part d’una associació mixta de musulmans i cristians expliquen al lector què vol dir per a ells ser musulmà. Presenten l’Islam i tots aquells aspectes més importants que el configuren: parlen del seu llibre sagrat, l’Alcorà, dels seus costums, de les seves festes i de les seves normes.

Aroa Ortega
Comunicadora especialitzada en interculturalitat
@AOrtegaRamon

Comparteix

Contingut relacionat