Caminar, una forma de comprendre el món i les persones

Jardí Zen japonès
Jardí Zen japonès

En un tipus de jardins japonesos formats per diverses pedres de diferents tamanys posades dretes, no pots veure totes les pedres des de qualsevol punt on et col·loquis del jardí. Les pedres estan col·locades de tal manera que has de moure’t per veure-les totes. És una bona imatge que ens indica que per veure, per analitzar la realitat, t’has de moure. Si no et mous, no ho veus tot. Si et mous pots anar escatint tots els aspectes de la realitat i a més des de diversos punts de vista i de perspectiva.

Per conèixer una altra persona, t’has de moure, caminar amb ella, acompanyar-la i comunicar-t’hi en diferents moments i espais, per tenir les diverses perspectives. Per conèixer la societat i els grups socials, t’has de moure, que vol dir establir relacions humanes diverses, viatjar, entrar en els àmbits desconeguts d’altres cosmovisions, tradicions espirituals, en altres teories i anàlisis socials diferents de la teva. Si no, no coneixes la realitat social. Fins i tot, sovint, cal canviar els esquemes mentals (els pressupostos, els condicionaments ideològics, els punts de vista) que tenim sobre els fets que observem.

El pensament crític es configura gràcies als moviments que fem amb el nostre cos, caminant, i amb la nostra ment. El missatge de Jesús fou un pensament i una actitud crítica davant de la ideologia dominant jueva del pur o l’impur, que marginava malalts, dissidents i pagans amb les lleis rígides deshumanitzants i esclavitzadores. També davant de la ideologia del tenir i del poder imposada per l’ Imperi Romà i els seus “criats”.

Jesús caminava, es movia, i fins i tot va connectar amb pagans i jueus hel·lenitzats, que tenien una altra cosmovisió, com ho van fer també les comunitats primitives. Va oferir una proposta humanitzant i alliberadora de les pors i dels pressupòsits hipòcrites, en favor dels percebuts per part del judaisme dominant com a menyspreats per Déu. Jesús es mou i presenta un altre Déu-Amor tendre, perdonador, sempre al costat de tals menyspreats. Déu es mou també i ens acompanya en els nostres moviments, que són les nostres conversions.

Quim Cervera i Duran
Membre de l’equip coordinador del Grup de Diàleg Interreligiós (GDI) de Gràcia

Comparteix

Contingut relacionat