Aquest 2025, el monestir benedictí de Montserrat està celebrant mil anys de vida monàstica a l’emblemàtica muntanya catalana. Des de la seva fundació en 1025 per monjos de Ripoll, Montserrat ha estat un far espiritual i cultural que ha transcendit fronteres. He tingut l’oportunitat d’entrevistar el P. Bernat Juliol, subprior i comissari del Mil·lenari, per a Cruzando Fronteras. Sens dubte, aquesta efemèride és una oportunitat per parlar de què representa la vida benedictina en el segle XXI i quines són les aportacions que pot fer al món contemporani.
Lluny d’una mirada nostàlgica, el pare Bernat, que sent jove va deixar la seva Girona natal i la seva carrera d’advocat per donar sentit a la seva vida, subratlla que “no veiem el mil·lenari com a punt d’arribada, sinó com a punt de partida”. La comunitat benedictina de Montserrat busca renovar el seu compromís amb la societat actual, oferint una espiritualitat que combina tradició i modernitat.
Un dels projectes destacats del mil·lenari és el nou espai immersiu inaugurat en l’antiga hostatgeria. Aquest recorregut audiovisual permet als visitants experimentar la història i espiritualitat de Montserrat de manera sensorial i profunda. “Volíem crear un lloc on el visitant no sols rebi informació, sinó que visqui una experiència espiritual”, assenyala el P. Juliol.
En el cor del monestir es troba la imatge de la Mare de Déu de Montserrat, la Moreneta, patrona de Catalunya. La seva presència continua sent font de llum i consol per a milers de pelegrins. El pare Bernat destaca la figura silenciosa de Maria, “que sempre ens acompanya, que ens guia, que és un testimoniatge que ens marca el camí”. A més, fa una bella apreciació de la Mare de Déu: “un rostre que està dibuixant un somriure, amb aquesta alegria la Verge ens acompanya i està al nostre costat constantment”.
La vida monàstica a Montserrat es regeix per la regla de sant Benet: “Ora et labora”. Els monjos combinen l’oració, el treball i l’acolliment al pelegrí en el seu dia a dia. Alguns, com el pare Bernat, han de fer diferents tasques, multitasking. Montserrat rep anualment a més de dos milions i mig de visitants. Molts arriben com a turistes i marxen com a pelegrins, tocats per l’espiritualitat del lloc. Aquesta seria la principal tasca dels monjos, facilitar aquesta transformació, a través de la litúrgia, l’Escolania i l’ambient que es genera entorn d’aquest espai marià.
La comunitat benedictina de Montserrat, composta per 38 monjos, viu la seva vocació amb alegria i esperança. Malgrat els reptes actuals, mantenen el seu compromís amb la vida contemplativa i la societat. “Estem en el moment que ens ha tocat viure”, afirma el pare Juliol. A més, ens dona una notícia molt bona ja que hi ha un rebrot vocacional en l’abadia: “En aquests últims temps hi ha un nou interès en la vida monàstica de joves que s’estan plantejant entrar en el monestir. Joves que estan fent un procés de discerniment vocacional i, per tant, es dona un renaixement d’interès per la vida monàstica”. No és d’estranyar que, amb testimoniatges com els del pare Bernat, qui ha trobat la felicitat a Montserrat, els joves cercadors se sentin profundament interpel·lats.
Amb mil anys d’història, Montserrat continua sent un lloc de trobada entre cel i terra, tradició i modernitat. La celebració del mil·lenari és una invitació a redescobrir la riquesa de la vida benedictina i la seva rellevància en el món actual. María és el camí més recte cap a Crist. Els monjos tenen clara la seva responsabilitat que qui pugi a la Muntanya tingui l’experiència amb el Ressuscitat, amb l’ajuda inestimable de la qual és Estrella de Montserrat.
Per uns altres mil anys més!
Fernando Cordero Morales
Religiós dels Sagrats Cors i periodista
@FernandoCorder7
Programa Cruzando fronteras. Entrevistem al pare Bernat Juliol, monjo benedictí, subprior, majordom i coordinador del Mil·lenari del Monestir de Montserrat
Març / Abril de 2025