‘Doctor en Alaska’: un passeig amable per la vida

Doctor en Alaska
Doctor en Alaska

Doctor en Alaska és una sèrie nord-americana de Joshua Brand-John Falsey que va ser present a les pantalles televisives durant la primera meitat de la dècada de 1990. Van ser sis temporades d’èxit sorprenent que des de fa algunes setmanes ens ofereix la plataforma Filmin amb una versió remasteritzada.

Cal agrair a algunes plataformes que no només fan arribar bon cinema a casa sinó que, de vegades, també produeixen nou cinema en format de pel·lícules o sèries. Així, el cinema no s’esllangueix, tot i que certament res com una sala de cinema per gaudir-lo en la seva plenitud. Aquest és el cas de Filmin, una plataforma nacional de veritables entusiastes del cinema que està fent una tasca encomiable, també pel cinema en català. Entre d’altres propostes, desenterren alguna antiga producció per fer-la accessible als espectadors actuals, a alguns per satisfer la seva nostàlgia, a d’altres, més joves, sorprenent-los amb propostes molt interessants que tenen encara molta validesa.

I aquest és el cas de Doctor en Alaska, una sèrie nord-americana de Joshua Brand-John Falsey que va ser present a les pantalles televisives dels primers anys 90, a Espanya a TV2, sis temporades d’èxit sorprenent i de reconeixements rellevants, i que ens ofereix Filmin amb una versió re-masteritzada.

La sèrie proposa una màgica estada en un poble entranyable, Cicely, en un país llunyà i fascinant, Alaska, tan màgic tot plegat que ni el poble existeix ni el país on es va rodar és l’Alaska del títol sinó Roslyn, una petita població del nord-americà Estat de Washington, a prop de Seattle. I tanmateix, precisament aquests detalls augmenten i magnifiquen la màgia de la sèrie, el seu caràcter de fantasia en la que tot és possible, tothom és bo i a Cicely res de dolent no hi passa ni hi pot passar. Crida a l’optimisme vital que no és nou al cinema però que en aquest cas és ben peculiar.

Un metge recent titulat, el Dr. Joel Fleischman, ha de desenvolupar la seva feina en aquest petit poble remot durant quatre anys per tal de poder tornar el crèdit que li va ser concedit per finançar els seus estudis a la Universitat. Malgrat el rebuig inicial envers aquest racó de món, el protagonista quedarà fascinat per l’encant de tot plegat, especialment per la població pintoresca que s’hi troba, tota mena de personatges curiosos, des de l’antic astronauta reconvertit en fundador i cacic de la població fins a l’ex-pres que dirigeix la ràdio local i ens obsequia amb la seves píndoles filosòfiques i poètiques a més d’assumir el rol xamànic d’oficiar enterraments, casaments i també descasaments, o la nativa índia que amb una saviesa de temps antics farà de secretària i de vegades consellera del metge, o encara i sobretot la jove Maggie O’Connell que pilota un avió comercial privat i té la poca sort que les seves parelles se li moren sempre en estranyes circumstàncies.

I què té la sèrie? Res i tot. Un passeig amable per la vida, com un aire que embriaga i emociona. Quan tot és dur, i la vida difícil, i el cinema ofereix sovint el pitjor de nosaltres mateixos, de sobte endinsar-se en les peripècies d’aquest doctor i la seva corrua de personatges deliciosos, en un escenari d’encanteri, ens és un descans, una alenada d’optimisme. Beneit alè de vida.

Antoni Nello
Prevere de l’arxidiòcesi de Barcelona

Tràiler de la sèrie Doctor en Alaska

Comparteix

Contingut relacionat