El passat dissabte 7 de setembre van tenir lloc els actes de la celebració del Mil·lenari del Monestir de Montserrat amb la presència de gairebé tots els bisbes de Catalunya, i amb l’assistència de les principals autoritats polítiques: des del president de la Generalitat, Salvador Illa, i el president del Parlament, Josep Rull, i altres dels expresidents de Catalunya i membres de l’actual govern.
L’acte va començar amb una rebuda i presentació del Mil·lenari a càrrec del seu comissari, el prior i portaveu del Monestir de Montserrat, el monjo Bernat Juliol. També van ressaltar les paraules del president de la Generalitat Salvador Illa, que va reconèixer el gran paper que ha tingut Montserrat en la construcció del nostre país i en la guarda dels valors que han configurat la nostra història i que cal que ara també mantinguem ben vius.
En aquest sentit, Salvador Illa, en la part central del seu discurs, es va referir al papa Francesc i al seu primer viatge apostòlic fora d’Itàlia, quan va anar a l’illa italiana de Lampedusa, on va demanar que no s’estengués “la globalització de la indiferència” i va reclamar una autèntica actitud d’acolliment de la immigració a Europa. Illa va destacar que aquesta actitud ha estat present en tota la història de Montserrat, i també la va reclamar per a tot Catalunya en el moment present que vivim.
De les coses que més em van agradar d’aquest acte va ser la conversa imaginària entre l’abat actual de Montserrat, el pare Manel Gasch, l’holograma de l’abat Oliba, de fa mil anys, i l’abat imaginari que hi haurà d’aquí a mil anys més, l’any 3025. L’abat Manel Gasch es va referir a la fidelitat continuada i ininterrompuda dels monjos benedictins en preservar i vetllar per la imatge de la Mare de Déu i per l’espiritualitat mariana de tot Catalunya.
Per la seva banda, l’holograma de l’abat Oliba explicava com hi havia a Montserrat la imatge bonica d’una Mare de Déu que no hi havia manera de fer-la baixar a la plana, la qual cosa li va fer pensar que potser era ell el qui havia d’enviar uns monjos des del monestir de Ripoll per tal que la custodiessin allà mateix. I així es va fundar, fa mil anys, el Monestir de Montserrat. Finalment, l’holograma imaginari de l’abat que hi haurà d’aquí a mil anys es presentava orgullós de continuar fidelment el treball fet pels seus antecessors i per tants anys d’història.
Ho vaig trobar excel·lent. Els dos actors que van fer de l’abat Oliba del passat (1025) i el de l’abat del futur (3025), per cert, van ser Lluís Soler i Xavier Boada, els mateixos que van interpretar al Teatre Akademia l’obra teatral El Papa. L’un fent de Ratzinger i l’altre de Bergoglio.
Per acabar, després d’un pilar de cinc dels Castellers de Vilafranca, els Verds, a dins de la basílica, tot sortint del santuari, entrada ja la negra nit, va haver-hi una fabulosa mostra de més de 200 drons il·luminats que van anar construint imatges en el cel: des del mateix logotip del Mil·lenari, fins a la silueta d’uns monjos, per acabar amb un espectacular perfil de la Mare de Déu. Una fotografia que quedarà per sempre més en la història gràfica del nostre país.
Tots aquests actes que es faran amb motiu del Mil·lenari s’estendran fins al 8 de desembre del 2025, festa de la Immaculada Concepció de la Mare de Déu, però es preveu que alguns actes s’hauran d’estirar més enllà d’aquesta data perquè, ara per ara, sembla impossible d’encabir-los tots. Es preveu ja que serà un èxit.
Un dels pròxims actes serà la trobada de tot el clergat de Catalunya, que es farà el dimecres 30 d’octubre a Montserrat, seguint la cordial invitació de l’abat de Montserrat, el pare Manel Gasch, que ha fet a tots els bisbes de la Conferència Episcopal Tarraconense i que ells han corroborat amablement convocant tot el seu clergat.
Francesc Romeu
Capellà i periodista
@franromeu
Setembre / Octubre de 2024