El Monestir de Cellers: el batec de la història

Vista general de l'església. Catalonia Sacra - Georgina Falip i Gerardo
Vista general de l'església. Catalonia Sacra - Georgina Falip i Gerardo

Situat al terme municipal de Torà, el monestir de Cellers es troba en un indret que respira pau i solitud per a poder contemplar el silenci de la natura i la bellesa patrimonial

Hi ha un antic monestir, perdut entre boscos, a cavall de les comarques de la Segarra i el Solsonès, al peu de la serra de Pinós, que, per la seva història i originalitat patrimonial, mereix ser considerat com un dels més singulars que podem trobar a Catalunya. Es tracta del monestir dels sants Celdoni i Ermenter de Cellers. A l’ombra històrica dels Cardona, els esdeveniments passats han condicionat l’evolució del monestir fins a perpetuar un edifici romànic de planta excepcional que resisteix el pas del temps malgrat les adversitats, atresorant una de les set criptes romàniques de Catalunya.

Interior de l'Església - Catalonia Sacra - Jordi Contijoch Boada
Interior de l’Església – Catalonia Sacra – Jordi Contijoch Boada

L’arribada de les relíquies dels sants Celdoni i Ermenter (soldats romans martiritzats a Calahorra), traslladades possiblement per refugiar-les de la dominació sarraïna, va propiciar l’establiment d’un monestir esmentat ja l’any 986. A partir d’aquí, es construeix l’església, un edifici netament romànic pel que fa als tres absis, ja que la nau de l’església fou inacabada. La cripta conté quatre columnes amb uns capitells que en són l’element més singular. En conjunt mostren unes formes i decoracions similars, en els quals ressalten grans flors rodones i rostres humans.

La importància que té per a nosaltres, els habitants d’aquestes contrades i pobles veïns, es veu materialitzada el diumenge abans de Rams, on cada any ens apleguem per a celebrar la Festa del Perdó i venerar les relíquies dels sants Patrons. Per altra banda, a nivell més personal, és un indret que respira pau i solitud per a poder contemplar el silenci de la natura, la bellesa patrimonial i el batec d’una història llarga, plena també de llegendes apassionants.

(*) Cellers: lloc de cel·les

Com arribar-hi.

Fermí Manteca
Capellà rural
@kateman901

Comparteix

Contingut relacionat