De l’escolta al canvi: l’Església que ha d’emergir del Sínode

Assemblea del Sínode a l'Aula Pau VI | © Vatican Media
Assemblea del Sínode a l'Aula Pau VI | © Vatican Media

Durant el mes d’octubre del 2024, el Vaticà ha acollit la segona sessió de l’Assemblea General del Sínode sobre la sinodalitat, amb el lema: “Per a una Església sinodal: Comunió, participació i missió”. El papa Francesc ha convocat prop de 400 respresentants de tot el Poble de Déu a discernir col·lectivament la missió de l’Església.

El terme Sínode ve de dues paraules gregues que volen dir junts i camí, de manera que la combinació transmet la idea de “caminar junts”. En les Esglésies orientals, hi ha una rica història de sinodalitat; i algunes denominacions protestants fan servir la paraula com a sinònim de “concili”. Però avui dia, en l’Església catòlica, el terme “sínode” vol dir molt més. Seguint l’ensenyament del papa Francesc (basat en el Concili Vaticà II), la sinodalitat apunta a la participació activa de tots els fidels en la vida i la missió de l’Església. Ens trobem en ple procés mundial, que va del 2021 al 2024, per a preparar i dirigir el Sínode sobre la sinodalitat. Això permet que l’Església catòlica aprengui què és la sinodalitat posant-la en pràctica, posant-la a prova i millorant-la (més que no plantejant-la a través d’ensenyaments i documents).

Les persones sovint consideren que l’Església és molt vertical, amb un poder que va de dalt a baix, i amb els laics a sota de tot, sense cap mena de poder. Però la sinodalitat apodera tots els membres de l’Església, homes i dones, joves i vells, els clergues, els bisbes i el Papa, cadascú d’acord a la seva vocació i sota el guiatge de Déu. Tothom és benvingut a contribuir a fixar el rumb, a prendre decisions, a torbar el camí a seguir, i després l’autoritat competent prendrà la decisió final.

En el cor del procés sinodal, hi ha la trobada amb els altres, l’escolta mútua i la superació de les diferències que divideixen. El que l’Església necessita ara és aquest diàleg honest; i les societats encara el necessiten més. A partir del 2025, la sinodalitat esdevindrà cada cop més la manera habitual com l’Església durà a terme la seva missió i gestionarà els seus afers.

Cardenal Michael Czerny, SJ
Prefecte del Dicasteri per al Servei del Desenvolupament Humà Integral

Comparteix

Contingut relacionat