Descobrir la vida de Jesús, un camí de veritat i interpretació

Gianfranco Ravasi, cap del Consell Pontifici per a la cultura i autor del llibre "Biografia de Jesús segons els evangelis"
Gianfranco Ravasi, cap del Consell Pontifici per a la cultura i autor del llibre "Biografia de Jesús segons els evangelis"

Gianfranco Ravasi és, a més d’exegeta reconegut, el cap o president del Consell Pontifici per a la cultura, una mena de ministre de cultura del Vaticà. Nombroses obres seves testifiquen la seva original manera d’escriure i l’amplitud de les seves referències culturals. Amb aquests antecedents, era previsible que aquest nou llibre –aparegut a Milano (octubre 2021) i traduït ara al castellà per a l’Editorial San Pablo (febrer 2023)– tingués la bona collida que es mereix. L’estil de l’autor és peculiar: amb una redacció aparentment planera, espontània i descarregada d’enfarfecs cultes, va trenant el relat amb nitidesa i referències constants tant als aspectes científics com al món literari, al de les belles arts plàstiques o musicals, amb discreció i encert. Aquest és un dels valors destacats del llibre que ara comentem.

Tanmateix, el principal valor de l’obra és segurament l’intent mateix d’escriure una biografia estrictament impossible. Des de l’inici del llibre –citant el gran biblista Marie-Joseph Lagrange (1855-1938)– renuncia a proposar al públic una vida de Jesús en el sentit habitual de la paraula. A partir d’aquí, emprèn la delicada tasca de reconstrucció exegètica, historicocrítica i teològica del perfil de Jesús de Natzaret, a partir del text dels quatre evangelis canònics. I a fe que se’n surt airosament. L’autor mateix, però, demana al lector que no deixi de mà el text dels evangelis per poder llegir amb més amplitud i calma les idees que ell va suggerint.

Els onze capítols del llibre, cadascun amb la seva bibliografia a part, comencen per una introducció general als evangelis, amb un repàs savi però sobri a la història del text enquadrat en la seva època de composició. Els capítols del 2 al 5 ressegueixen un per un els quatre evangelis amb mà mestra, a partir d’una visió general de cadascun seguida d’un comentari a grans trets de l’estructura interna i d’alguns passatges més significatius. Val a dir que el comentari està escrit amb una tal fluïdesa que s’allunya dels tecnicismes, a la vegada que se li veu una fonamentació segura i innegable.

Els tres capítols següents es fixen en alguns aspectes concrets i reveladors: la infància, en Mateu i Lluc (capítol 6); les paraules de Jesús, orador fascinant (capítol 7); les seves mans, o sigui la seva acció de cura (capítol 8). Dos capítols resumeixen el judici, condemna i crucifixió (capítol 9) i la resurrecció o glorificació (capítol 10). Resta el darrer capítol –gairebé a manera d’epíleg líric– sobre l’abundosa floració literària coneguda amb el nom d’evangelis apòcrifs (ocults). La comparació amb els quatre textos canònics resulta altament positiva.


Biografía de Jesús según los evangelios | © Editorial San Pablo
Biografía de Jesús según los evangelios | © Editorial San Pablo

Títol: Biografía de Jesús según los evangelios

Autor: Gianfranco Ravasi

Editorial: San Pablo

Any: 2023

Població: Madrid

Pàgines: 320

Preu: 19,90 €

Així s’acaba un llibre que, de debò, resulta difícil de deixar de llegir un cop l’has començat. Lliscant lleugerament per damunt de pàgines on s’endevina un entramat exegètic molt nodrit i científic, es té la impressió de ser portat suaument endavant i de rebre’n l’extracte d’aliment necessari per a la fe, una fe ben fonamentada que, com diu l’autor, careneja constantment en una subtil cresta, amb la veritat històrica a una banda i la interpretació de creient en l’altra, sense deixar-ne cap de les dues en el que seria una reducció del personatge real, de qui Ravasi es mostra entusiasta en el seu misteri insondable.

En resum: un llibre de lectura molt recomanable, tant per a qui ja tingui coneixements bíblics com a per a lectors tot just iniciats en aquests camps. Per a uns servirà de confirmació i gaudi; per als altres serà un encertat camí propedèutic per no perdre’s en el bosc de tants llibres sobre el particular com hi ha en el mercat editorial.


Andreu Trilla Llobera
Escolapi, mestre i llicenciat en Teologia

Comparteix

Contingut relacionat