El valor insubstituïble de la gent gran

Una parella d'ancians asseguda, mirant el mar
Una parella d'ancians asseguda, mirant el mar

Al llarg dels seus més d’onze anys de pontificat, el papa Francesc ha denunciat de manera recurrent en les seves ensenyances i escrits allò que ell anomena la “cultura del descart”. Amb aquest concepte, recollit pel filòsof i teòleg Francesc Torralba al Diccionario Bergoglio (2019), el papa fa referència a una societat en la qual es rebutgen persones, objectes i recursos sense considerar el seu valor essencial i el seu potencial per a ser útils. Així, la cultura del descart tendeix a tractar com una càrrega els col·lectius més vulnerables i desfavorits de la societat com són els pobres, els immigrants, els malalts, les persones amb discapacitats o els ancians.

Aquest darrer grup és precisament el protagonista d’aquest nou número de Foc Nou, que arriba unes setmanes abans de la celebració a totes les diòcesis del món de la IV Jornada Mundial dels Avis i la Gent Gran, instituïda oficialment pel mateix Francesc l’any 2020. En el missatge amb motiu d’aquesta jornada, que enguany es commemora el 28 de juliol sota el lema ‘No m’abandonis al temps de la vellesa’, el pontífex demanaapartar l’actitud egoista que porta al descart i a la solitud dels ancians per contraposar-hi “el cor obert i el rostre alegre” de qui té la valentia d’emprendre un camí diferent i no deixar de banda aquests grans oblidats que són els ancians.

Els avis i la gent gran potser ja no són vigorosos i productius des del punt de vista econòmic, però ho van ser en el seu moment, i molts d’ells van entregar les seves vides —i les entreguen encara— per construir les bases que sostenen la societat actual. El descart d’aquest col·lectiu, que constitueix la memòria viva i les arrels de la nostra història, revela una greu pèrdua de valors humans bàsics com la solidaritat, l’empatia i el respecte per la vida en totes les seves etapes.

Per això, com fa Francesc amb insistència, convé recordar la necessitat d’estar a prop de tots ells, de reconèixer el seu paper insubstituïble en la societat, en la família i en l’Església, i mostrar-los tota la tendresa possible per evitar que l’abandó, la solitud i la incomprensió siguin els seus darrers companys de viatge.

Jordi Pacheco
Periodista i director de Foc Nou
@jpachecoga

Comparteix

Contingut relacionat