Els bancs financen les bombes

Un cartell del BBVA tacat de pintura vermella en una acció coordinada pel grup antimilitarista de Bilbao KEM-MOC | © Alternativa Antimilitarista-MOC
Un cartell del BBVA tacat de pintura vermella en una acció coordinada pel grup antimilitarista de Bilbao KEM-MOC | © Alternativa Antimilitarista-MOC

Tota empresa necessita capital per funcionar i la indústria militar no és una excepció. Els bancs inverteixen en la producció d’armes, sempre obtenint beneficis. La indústria d’armes està en un molt bon moment, les guerres i el període de confrontació mundial obren expectatives de negoci.

El Centre Delàs d’Estudis per la Pau ha publicat un informe sobre inversions de la banca en armes, municions i bombes que cauen sobre Gaza. Aquestes empreses són les principals subministradores d’armament a l’exèrcit israelià: BAE Systems, Boeing, Day & Zimmerman, Elbit Systems, General Dynamics, Israel Aerospace Industries, Leonardo, Lockheed Martin, Nammo, Navantia, Oshkosh Corp, Rafael Advanced Defense Systems, Rheinmetall, Rolls Royce y RTX Corp. Al mateix temps analitzen les 3.606 operacions financeres (préstecs, línies de crèdit, subscripcions de bons o compra d’accions) que han tingut lloc entre les empreses militars i les entitats financeres tant espanyoles com internacionals.

De les entitats espanyoles el Banc Santander (2.442 milions $), BBVA (1.500 milions $) i CaixaBank (110 milions $) han sigut les principals responsables del finançament de les milers de tones de bombes i míssils ques’han fet servir per atacar Gaza durant quinze mesos. L’informe recull un exemple, les bombes guiades tipus GBU fabricades per Boeing i General Dynamics, que es van llançar sobre Jabalia entre el 7 i 31 d’octubre del 2023, van tenir finançament del BBVA, 1.300 milions $, el Santander 1.200 milions de $ i CaixaBank amb 110 milions de $.

El principal responsable dels atacs és el Govern d’Israel, en segon lloc, els fabricants i, en tercer lloc, les entitats financeres, ja que sense elles no és possible produir-les. Els bancs consideren que la guerra és una activitat lucrativa com qualsevol altra. Ens correspon a nosaltres posar les línies vermelles. Són beneficis tacats de sang, són beneficis fruit de causar patiment humà i destrucció. Som els clients que hem de demanar que no volem que els nostres estalvis acabin en aquesta indústria o, simplement, buscar entitats alternatives que ens garanteixin que no serà així.

Comparteix

Contingut relacionat