Tota empresa necessita capital per funcionar i la indústria militar no és una excepció. Els bancs inverteixen en la producció d’armes, sempre obtenint beneficis. La indústria d’armes està en un molt bon moment, les guerres i el període de confrontació mundial obren expectatives de negoci.
El Centre Delàs d’Estudis per la Pau ha publicat un informe sobre inversions de la banca en armes, municions i bombes que cauen sobre Gaza. Aquestes empreses són les principals subministradores d’armament a l’exèrcit israelià: BAE Systems, Boeing, Day & Zimmerman, Elbit Systems, General Dynamics, Israel Aerospace Industries, Leonardo, Lockheed Martin, Nammo, Navantia, Oshkosh Corp, Rafael Advanced Defense Systems, Rheinmetall, Rolls Royce y RTX Corp. Al mateix temps analitzen les 3.606 operacions financeres (préstecs, línies de crèdit, subscripcions de bons o compra d’accions) que han tingut lloc entre les empreses militars i les entitats financeres tant espanyoles com internacionals.
De les entitats espanyoles el Banc Santander (2.442 milions $), BBVA (1.500 milions $) i CaixaBank (110 milions $) han sigut les principals responsables del finançament de les milers de tones de bombes i míssils ques’han fet servir per atacar Gaza durant quinze mesos. L’informe recull un exemple, les bombes guiades tipus GBU fabricades per Boeing i General Dynamics, que es van llançar sobre Jabalia entre el 7 i 31 d’octubre del 2023, van tenir finançament del BBVA, 1.300 milions $, el Santander 1.200 milions de $ i CaixaBank amb 110 milions de $.
El principal responsable dels atacs és el Govern d’Israel, en segon lloc, els fabricants i, en tercer lloc, les entitats financeres, ja que sense elles no és possible produir-les. Els bancs consideren que la guerra és una activitat lucrativa com qualsevol altra. Ens correspon a nosaltres posar les línies vermelles. Són beneficis tacats de sang, són beneficis fruit de causar patiment humà i destrucció. Som els clients que hem de demanar que no volem que els nostres estalvis acabin en aquesta indústria o, simplement, buscar entitats alternatives que ens garanteixin que no serà així.