Uigurs

Mercat d'uigurs a Liu Guangxi - Pixabay
Mercat d'uigurs a Liu Guangxi - Pixabay

A principis de setembre del 2022, Michelle Bachelet, alta comissionada de l’ONU per als drets humans, va alertar sobre indicis de crims contra la humanitat a la regió xinesa de Xinjiang, on s’ubica el grup minoritari ètnic més gran de la província, els uigurs. De confessió musulmana, els 12 milions de uigurs estan molt lligats al seu passat cultural i a la seva identitat ètnica. Com els tibetans o els mongols van ser durament reprimits durant la Revolució cultural. Les mesquites, i tot allò que formava la identitat uigur va ser esborrat per no encaixar en el motlle ideològic de la Xina maoista.

Fins i tot durant l’era del president Hu Jintao, en què es va rebaixar la vigilància sobre la societat xinesa, la qüestió uigur va seguir sent extremadament sensible. Des del 2012, data de l’arribada de la presidència de Xi Jinping s’aplica una política de “tolerància zero” consistent en la repressió brutal de qualsevol forma de dissentiment. En aquest context, s’ha tornat gairebé impossible no només realitzar estudis sociològics i polítics de les minories, sinó també publicar sobre el tema a l’estranger per manca de dades contrastables. Amb tots els mitjans de comunicació controlats per l’estat, els investigadors i periodistes xinesos no poden documentar temes sensibles com la qüestió uigur sense arriscar les seves vides.

L’informe de l’ONU va provocar la reacció dels Estats Units, Regne Unit, Canadà i França reconeixent com a “genocidi” el tracte que el govern xinès dona als uigurs. Les autoritats xineses són sospitades d’implementar una política de control de la natalitat mitjançant esterilitzacions massives, “reeducant” per la força nens i nenes des de ben petits perquè esdevinguin xinesos “exemplars”, forçant massivament els adults recalcitrants a treballar a cadenes de subministrament internacionals de sectors que van des del tèxtil fins al automobilístic. Pequín, com sempre en aquests casos, nega les denúncies de violacions dels drets humans, defensa portar la pau i la prosperitat a Xinjiang mitjançant mesures antiterroristes com millor resposta a “tot tipus de mentides”.

Comparteix

Contingut relacionat