Foc Nou arrenca l’any amb la publicació del número de gener-febrer, dedicat al tema del perdó, a través de diversos articles que en reflexionen i construeixen un diàleg conjunt. Això no obstant, no podríem donar el tret d’inici al 2025 sense fer esment del Jubileu, que també comença sota el lema ‘Pelegrins de l’esperança’. Un lema que evoca una qüestió de vigència roent, si pensem en l’auge de discursos d’odi que s’està produint en l’actualitat política. Jordi Pacheco, en el “Pòrtic”, parteix d’aquest marc, referint-se a alguns fets com la investidura de Trump, i assenyala que el nostre deure és “no deixar que tinguin l’última paraula”.
Com és habitual, Francesc Romeu, en la secció “Església de cada dia”, comenta alguns esdeveniments recents, entre els quals sobresurt el nomenament de la religiosa italiana Simona Brambilla com a prefecta del Dicasteri per als Instituts de Vida Consagrada i les Societats de Vida Apostòlica. Convertint-se, així, en la primera dona que ostenta un càrrec amb aquesta rellevància dins la jerarquia de l’Església catòlica.
Pel que fa al perdó, aquesta edició compta amb diversos raonaments a càrrec de firmes com la de Francesc Torralba, que pren com a punt de partida l’obra del filòsof i musicòleg francès, Vladimir Jankélevitch, Le pardon; un títol que comprèn la reconciliació com un procés interior i curatiu. Així mateix, la pastora protestant Ruth Giordano ens parla del dret de venjança, al qual, segons diu ella, renunciem de manera inevitable si decidim perdonar una ofensa. I Ezequiel Mir Casas tracta la dificultat d’aquest procés imperfecte –més encara, si es compara amb el perdó de Déu–, en el qual val la pena encaminar-se, tot i fer-ho amb passes petites. Per la seva banda, Alícia Guidonet, n’ofereix cinc reflexions i s’atura en aspectes com ara la memòria i l’oblit, o la humanització, que és inherent a aquest camí. Per a Álvaro Mellado, que es basa en les idees del jesuïta Franz Jalics, es tracta també d’una transformació que desemboca en la pau, amb un mateix i amb els altres.
En aquest Foc Nou també hi ha la veu d’Esperança Amill, vicepresidenta de l’Associació Bíblica de Catalunya, que ens explica el perdó des de l’Evangeli, parlant d’allò que és fonamental en la reconciliació amb Déu. Altrament, Xavier Pete ens brinda una entrevista amb Oriol Ponsatí-Murlà, autor del pròleg d’El perdó, l’obra de Jankélévitch traduïda al català i editada per Fragmenta. I el filòsof Joan Carles-Mèlich respon algunes preguntes, de la mà de Jordi Pacheco, arran de la reedició de La lliçó d’Auschwitz (Fragmenta, 2024). Mèlich assenyala que “només si entenem Auschwitz, podrem evitar que es repeteixi”.
També cal esmentar que el lector podrà gaudir del discurs d’Olga Rodríguez en el lliurament premi de trajectòria del Memorial Joan Gomis 2024, així com d’una conversa entre les guanyadores de la modalitat d’obra periodística, Sara Boldú i Anna Grimau. A més a més, en les darreres pàgines de la revista, s’hi troben, com sempre, les recomanacions de llibres i música a càrrec d’experts com Maria Escalas, Andreu Trilla, Francesc Xavier Marín, Jordi Guàrdia i Albert Ferrer Flamarich.
El número ja està a la venda a la nostra botiga virtual, a l’iquiosc.cat i als punts de distribució habituals.
Redacció Foc Nou
Març / Abril de 2025