Lectures recomanades per als més petits

Literatura infantil
Literatura infantil
'Desconnectats' de Míriam Tirado
“Desconnectats” de Míriam Tirado

Títol: Desconnectats

Text: Míriam Tirado

Il·lustracions: Joan Turu

Editorial: El Cep i la Nansa, 2023

Edat recomanada: A partir de 3 anys

Pàgines: 16

Preu: 12,50 €

Segur que moltes famílies ens hi hem trobat, amb aquest problema: estem tots, els petits i també els grans, molt pendents de la pantalla. Sigui la videoconsola, la tauleta, el telèfon, l’ordinador, el televisor. Doncs bé, aquest conte parla d’una família que un dia s’adona que estan tots tan pendents dels aparells que s’han desvinculat entre ells, i decideixen fer un pacte: racionalitzar el temps que passen junts, prioritzar el fet d’estar pendents els uns dels altres, sense renunciar a moments puntuals d’oci amb les pantalles i sense que siguin el centre de la vida familiar.

Míriam Tirado i Joan Turu són un tàndem amb una llarga trajectòria en comú, amb altres contes com Tinc un volcà, El cercle o Benvingut, senyor malestar, que ens ajuden a gestionar les rebequeries, els conflictes o la gelosia. Amb aquest nou títol, que té una portada molt encertada, posen el dit a la llaga, assenyalant un problema que no tenen només els petits, sinó també els grans. Desconnectats compta també amb versions en castellà i eusquera, i inclou una guia pedagògica que es pot descarregar on-line.

'Univers invers' de Carla Aledo
“Univers invers” de Carla Aledo

Títol: Univers invers

Autora: Carla Aledo

Editorial: MTM editor, Barcelona, 2021

Edat recomanada: A partir de 3 anys

Pàgines: 26

Preu: 17,00 €

Us presento un conte que és molt més del que sembla. A primera vista, està adreçat a petits lectors, per a introduir conceptes contraris. Així, hi trobarem il·lustracions que es refereixen a petit-gros, esquerra-dreta, amunt-avall, fora-dins, buit-ple, poc-molt, finit-infinit. Fixeu-vos que els conceptes van pujant de dificultat. Amb això em refereixo al fet que amb una gran elegància i simplicitat, una imatge gràfica, sense cap mena d’explicació, ens transmet el concepte finit/infinit. Per això el conte destaca sobre molts d’altres que treballen els contraris. El disseny, la poesia, la recensió que hi ha a cada un dels conceptes treballats fa que, més enllà d’un llibre per aprendre contraris, adreçat a quitxalla de tres anys, tinguem a les mans una petita joia del disseny.

Carla Aledo treballa d’il·lustradora, dissenyadora gràfica i tallerista. Participa en tots els àmbits i formats, des de la creació artística al disseny editorial. Inventa i interpreta elements, sensacions i pensaments a partir de formes simples, materials i tècniques diverses. Enguany ha dissenyat el cartell de la festa major de les Santes, a Mataró, i, cosa que no passa gairebé mai, hi ha hagut un quòrum, i a tothom, grans i petits, agradava el rètol.  Això és degut a la seva gran capacitat de resumir, amb uns simples cercles, conceptes. En sentirem parlar, d’aquesta artista.


Maria Escalas
Escriptora, música i professora
@MariaEscalas

Comparteix

Contingut relacionat