No a la guerra

El president de Rússia, Vladímir Putin - Wikimedia Commons
El president de Rússia, Vladímir Putin - Wikimedia Commons

La matinada del 24 de febrer de 2022 va començar una nova guerra a Europa amb la invasió de Rússia a Ucraïna ordenada pel president rus Vladímir Putin sota el fals pretext de desnazificar el país veí. De nou en el Vell Continent es dirimeixen discrepàncies polítiques entre potències i una altra vegada serà la població, en aquest cas la ucraïnesa, la que patirà la foscor i les atrocitats de la guerra. La contesa es porta a terme a les principals ciutats del país, on els exèrcits bombardegen infraestructures vitals com ara potabilitzadores d’aigua, centrals elèctriques, escoles, hospitals o magatzem d’aliments; es bombardegen habitatges, s’atura l’economia, es paralitza el treball i la vida quotidiana; aviat començaran a buidar-se els supermercats, hi haurà escassetat de productes bàsics, etc. Molt de patiment experimentarà el poble ucraïnès mentre duri el conflicte i molt més quan acabi.

El papa Francesc fa molt de temps que es posiciona en contra d’una nova guerra a Ucraïna: “seria una bogeria”, deia mentre esperava que les tensions internacionals al voltant d’aquest país es poguessin superar a través del diàleg multilateral. Quatre dies abans de l’esclat de la guerra, el pontífex mostrava la seva preocupació per aquesta possibilitat i ens deia: “La humanitat, que es vanta dels seus avenços en la ciència, en el pensament, en tantes coses boniques, va cap enrere quan es tracta de teixir la pau. És campiona en fer la guerra. ¡És una vergonya per tots!”. Sembla que el major premi per la pau deu ser atorgat a les guerres: tota una una contradicció i una tragèdia.

El dia 23 de gener, el bisbe de Roma manifestava la seva preocupació fent una crida a totes “les persones de bona voluntat” perquè preguin a Déu, i perquè “tota acció i iniciativa política estigui al servei de la fraternitat humana, més que als interessos d’algunes parts”. De la mateixa manera, el papa argentí va expressar que “qui persegueix els seus interessos en detriment del dany dels altres menysprea la seva pròpia vocació humana”.

De moment, cal dir una vegada més i ben alt no a la guerra!

Comparteix

Contingut relacionat