Obres, autors i abusos

L'artista jesuïta Marko Rupnik - CNS
L'artista jesuïta Marko Rupnik - CNS

De vegades batallo amb persones ben diverses perquè reconeguin l’autoria d’un escrit, dibuix, fotografia. La facilitat de cerca a Google ha fet encara més mal al reconeixement dels drets d’autor. Malgrat que la meva lluita no és tant pels drets que sovint comporten beneficis econòmics i amb raó, sinó per la necessitat que tots plegats considerem amb nom i cognom artistes i escriptors, dibuixants, fotògrafs, pintors i músics.

Amb quina facilitat es copia, s’envia, es comparteix o s’il·lustra el que sigui sense pensar en qui és l’autor i que sempre cal posar o mantenir la seva signatura, no esborrar-la o retallar-la; ans al contrari, si aquelles obres han merescut la nostra atenció potser cal que ens fixem en qui les ha escrites o pintades i ho sapiguem compartir i fer conèixer. Els clàssics potser ho tenen fàcil, però les noves generacions que s’obren pas amb eines digitals, no gens. El copiar i enganxar és molt comú sense reflexió ni gaires miraments

Dit això, i deixant clar que per a mi les obres artístiques, siguin les que siguin, mereixen conèixer i reconèixer l’autor, ja fa dies que em passa pel cap què cal fer amb les obres de persones que ara s’han descobert com a abusadors sexuals, depredadors de persones, especialment en l’àmbit religiós. Persones que han volgut transmetre la bellesa de Déu i el missatge de Crist i en canvi la seva vida ha estat plena de foscor i d’actes fastigosos envers els altres.

Un dels casos més recents va ser el de Marko Rupnik, jesuïta, i em pregunto què cal fer. ¿Encalcinar les seves obres o prescindir de l’autor? Si realment no puc separar l’obra de l’autor és ben clar que les obres s’han de guardar en un soterrani o encalcinar, com deia. Si prescindim de l’autor potser els anys amagaran qui hi ha hagut al darrere i què ha fet, i això és el que massa sovint ha passat amb els abusos.

El papa Francesc afirma en el seu vídeo de març que no n’hi ha prou amb demanar perdó, que calen accions concretes, que no s’ha d’amagar la tragèdia dels abusos. Per tant, cal una profunda reflexió, molta valentia, que desemboqui en justícia i sigui coherent amb allò que defensem.

Comparteix

Contingut relacionat