Recomanacions de Reis: lectura per als més petits

Tres arbres petits de Nadal | © Sincerely Media – Unsplash
Tres arbres petits de Nadal | © Sincerely Media – Unsplash
«Fins que estan sols!» de Raimon Portell
«Fins que estan sols!» de Raimon Portell

Títol: Fins que estan sols!

Autors: Raimon Portell (text) i Valentí Gubianas (il·lustracions)

Editorial: Publicacions de l’Abadia de Montserrat

Any: 2024

Població: Barcelona

Pàgines: 32

A partir 6 anys

Als infants els pot semblar normal que la roba bruta que es treuen al vespre, després aparegui neta i ben plegada al calaix o a l’armari. O que el llit estigui fet, o no es plantegen el camí que fa el plat per arribar a taula. En la nostra tasca per ajudar la canalla a ser autònoma, a créixer i col·laborar a casa, podem fer moltes coses: apuntar-los a un grup escolta, animar-los a participar en feines domèstiques, des de fer els llits a parar taula, i també podem llegir plegats aquest conte deliciós. Les il·lustracions de Valentí Gubianas, plenes de moviment i de color, acaben d’arrodonir aquest conte en què els petits es poden començar a plantejar quina és aquesta màgia que fa que les coses funcionin, i si no s’han adonat que la tenen força a prop.


«Plometes i la muntanya prohibida. 2a part» de Margarida Casacuberta Masgrau
«Plometes i la muntanya prohibida. 2a part» de Margarida Casacuberta Masgrau

Títol: Plometes i la muntanya prohibida. 2a part

Autors: Margarida Casacuberta Masgrau (text) i Faust Bozzo (il·lustracions)

Editorial: Amazon

Any: 2024

Població: Barcelona

Pàgines: 284

A partir de 12 anys

Aquest és un projecte ben especial: seguint el Plometes, un nakota que viu en el que ara anomenem el Canadà, farem un camí vital per la fascinant aventura de viure, créixer i fer-se gran acceptant el bo i dolent de cada un dels esdeveniments importants. Com que és el segon llibre de la saga, l’autora afegeix, al principi, un breu resum del que va ser el primer. Així i tot, no crec que calgui llegir la primera entrega per entendre i gaudir de la segona, en la qual trobem un Plometes més madur que ha hagut de gestionar un dol i ha entès que hi ha en ell una part fosca que haurà de saber acceptar i conduir.

Tot el llibre traspua una sensibilitat vibrant, de la mà d’un xicot que viu totalment connectat amb la natura, que sent l’esperit de la mare morta, que pren consciència de la seva ràbia, que estima els amics i té cura del vell xaman cec. Lluny de ser una sensibilitat naïf, és una novel·la que accepta el patiment.


«El conillet Pep» de Viviana Sgorbini
«El conillet Pep» de Viviana Sgorbini

Títol: El conillet Pep

Autora: Viviana Sgorbini

Editorial: Obrador Editorial

Any: 2024

Població: Barcelona

Pàgines: 24

A partir de 5 anys

No és gens fàcil ser diferent dels altres. El conillet Pep és víctima de bromes cruels, perquè fa pets que canvien de color segons el seu estat d’ànim. N’està avergonyit, i els seus companys d’escola se’n burlen. Fins que un dia arriba en Joanot, un os rentador i pintor, que l’ajuda a viure amb orgull la seva diversitat. I és que quan aprenem a gaudir plenament del que som, no veiem les nostres diferències com a defectes, sinó com a dons. Viviana Sgorbini guanyà el premi de l’editorial Gioque amb aquest conte.


«El semen mola» d'Anna Salvia
«El semen mola» d'Anna Salvia

Títol: El semen mola

Autores: Anna Salvia (text) i Cristina Torrón (il·lustracions)

Editorial: Penguin Random House

Any: 2022

Població: Barcelona

Pàgines: 160

A partir d’11 anys

Després de l’èxit de La regla mola i El teu cos mola, continua la col·lecció ‘Menstruita’ de la mà de Cristina Torrón als textos i l’Anna Salvia a les il·lustracions, aquesta vegada amb un llibre dedicat a l’educació sexual dels nois. La nova entrega és una esplèndida eina que abraça des de l’aspecte més mecànic (els noms de les parts de l’anatomia, com funciona una erecció, una ejaculació, què és el líquid seminal) fins a l’aspecte emocional (autoacceptació del cos, què fer amb els sentiments de malestar o amb les ereccions indesitjades, la comunicació amb la parella, el desig o la vergonya).

A les noies els parlem molt d’acceptació del cos, de la primera regla, del respecte i del consentiment, però, ¿i als nois? ¿Són els grans oblidats de l’educació emocional i sexual? Aquest llibre és un bon pas endavant per a revertir la situació. Anna Salvia, psicòloga, té una àmplia experiència impartint tallers, i això es nota en el text i en el to de tot el llibre. Amb unes il·lustracions que aconsegueixen ser absolutament fidels i explícites i alhora totalment elegants, aquest llibre és imprescindible a totes les cases en què hi hagi adolescents (siguin nois o noies). M’hauria agradat poder-lo llegir de jove.


«El secret de la lluna plena» d'Imma Romeu
«El secret de la lluna plena» d'Imma Romeu

Títol: El secret de la lluna plena

Autora: Imma Romeu

Editorial: Voliana

Any: 2024

Població: Argentona

Pàgines: 240

A partir de 12 anys

En una ressenya anterior us he parlat d’Imma Romeu, arran de La cova de les llegendes, llibre en què un grup d’amigues descobrien que una d’elles, la Blanca, tenia un estrany do que l’abocava a viure sempre en perill i amb un secret que posava en risc el planeta. Avui us portola segona part, El secret de la lluna plena, on ens els tornem a trobar, aquest cop a la comarca del Maresme de fa molts anys i saltant en el temps per enfrontar-se al terrible Serpens.

Tot i que és una segona part, l’autora ho ha sabut fer prou bé perquè no calgui llegir el primer llibre per a entendre el segon, deixant en el text tot de pistes subtils que ens endinsen en la història, i que ens omplen de preguntes: ¿Què passa amb la lluna plena? ¿Quin és aquest secret que fa que la tensió entre ells sigui tan forta que acabin discutint? ¿Qui és aquest terrible Serpens? ¿Per què ha desaparegut el germanet de la Gina?

Llibre, doncs, molt ben travat. Amb un doble salt en el temps: la trama principal se situa en l’any 2001, amb els terribles atemptats de l’11 de setembre als Estats Units, i després hi ha un salt al segle XIX, on coneixerem les crisis socials, els telers, la guerra de secessió a Amèrica o l’esclavisme. Tot això, mentre ens va endinsant en el sistema de valors a través de dites tan valuoses com aquesta: “A poc vent, puny i rem”.

Maria Escalas
Escriptora, música i professora
@MariaEscalas

Comparteix

Contingut relacionat