Shada Islam: “Europa està perdent el sentit de la humanitat”

Shada Islam rebent el Premi Ernest Udina per part de l'APEC | © Teresa Carreras
Shada Islam rebent el Premi Ernest Udina per part de l'APEC | © Teresa Carreras

Shada Islam és una influent periodista i analista experta en temes relacionats amb Europa i Àsia. Ha rebut el Premi Ernest Udina a la Trajectòria Europeista, de l’Associació de Periodistes Europeus de Catalunya (APEC).

Vostè ha denunciat la complaença de la Unió Europea amb tendències antidemocràtiques com les de Viktor Orban, primer ministre d’Hongria. ¿Per què?

No es tracta només d’Orban, sinó també de molts altres polítics europeus que han acceptat la seva manera de pensar. Actituds com aquesta tenen debiliten la democràcia europea i l’estat de dret i, a més, erosionen la credibilitat de la UE en l’escena internacional. Europa sempre ha sigut un continent acollidor. Quan els periodistes parlen de la “crisi” de la immigració, estan fent un judici normatiu, cosa que també fan els polítics. De fet, hi ha una crisi, però no una crisi de la immigració, sinó de subdesenvolupament, guerra, fam i canvi climàtic als països pobres i hem de saber per què passa tot això.

¿Els periodistes haurien de conèixer millor la història del colonialisme europeu?

En efecte. Haurien de saber que les guerres de les quals fugen els refugiats sovint són fruit —directe o indirecte— del colonialisme occidental. L’explotació colonial del Sud Global i l’extracció dels seus minerals, boscos i productes agrícoles han ajudat a construir els grans palaus d’Europa i han contribuït a la industrialització i la riquesa d’aquest continent. Avui dia, totes les matèries primeres que necessita el sector d’alta tecnologia provenen de l’Àfrica.

¿Què opina del nou Pacte sobre Migració i Asil aprovat per la Unió Europea?

El pacte és una ficció creada pels polítics europeus i habilitada per la premsa. Europa necessita immigració. La salut, el transport, moltes indústries no funcionaran si no hi ha immigrants. Les migracions són una cosa natural, no una catàstrofe. Europa està canviant i per rebre immigrants ha de tenir un sistema d’acollida humà, racional i respectuós amb les lleis internacionals, que donen dret d’asil a les persones perseguides, que marxen perquè no tenen recursos per viure. Europa s’està convertint en un continent sense sentit de la humanitat, i en les pròximes eleccions europees, els partits centristes tindran l’obligació d’aturar l’amplificació del missatge xenòfob i racista de l’extrema dreta.

Vostè és una musulmana laica, que procedeix del Pakistan, tot i que fa anys que viu a Brussel·les. ¿Com creu que Europa tracta els musulmans?

Sé que Franco va intentar esborrar l’empremta de l’islam a Espanya. Però conec la història i sé que encara hi perdura. L’islam forma part de la història europea i només una petita minoria de musulmans són terroristes o delinqüents. No hauríem d’atribuir la culpa a tots els musulmans per les accions vils d’uns pocs. Per això tinc molt de respecte pel papa Francesc, perquè denuncia totes les guerres i el racisme que permet que els vaixells s’enfonsin al Mediterrani carregats de migrants. Les grans religions monoteistes posen l’accent en la pau i la convivència. Però els líders polítics es comporten de manera diferent a aquests principis per raons geopolítiques.

Recentment, ens ha deixat un dels europeistes més il·lustres, Jacques Delors. ¿El va conèixer?

Vaig tenir el privilegi de ser periodista durant el període en què ell era president de la Comissió Europea. Era un home inspirador, tenia una visió d’una Europa forta però també humana. Creia i practicava els veritables valors del cristianisme. Era un home moral, tan diferent dels actuals líders d’Europa d’avui que diuen creure en els “valors europeus”, però com veiem cada dia, no practiquen el que prediquen.

Teresa Carreras
Periodista
@teresacarrerasr

Comparteix

Contingut relacionat