Foc Nou 500

Diverses revsites de Foc Nou
Diverses revsites de Foc Nou

La xifra és ben significativa i mereix una celebració. Publicats ininterrompudament des de 1974, aquests cinc-cents números revelen la nostra revista com una referència imprescindible per comprendre la història de l’Església a Catalunya durant els darrers 47 anys. La proesa ha estat possible gràcies a l’entusiasme i la fidelitat dels lectors i subscriptors i al talent i l’esforç dels col·laboradors i treballadors de la casa —ells i elles—, que durant tot aquest temps han donat el millor de sí per edificar el prestigi de què avui gaudeix Foc Nou en l’àmbit de la informació socio-religiosa.

Molt oportunament, aquesta celebració coincideix amb els deu anys de la mort de Roser Bofill, primera directora de Foc Nou. “La nostra és una veu lliure que dóna el seu criteri davant dels fets, oferint una reflexió. Ho intentem fer sempre sense ferir i amb respecte però amb la llibertat que ens dóna ser fills de Déu”, deia la Roser. Els qui avui fem Foc Nou, treballem amb humilitat, conscients del llegat heretat i guiats per aquest tarannà marcat per la Roser.

Pionera del periodisme religiós, la Roser veia l’Església massa marcada per la por i les precaucions, i considerava que com a institució no estava en sintonia amb l’evolució dels temps. Potser seguiria pensant el mateix si encara visqués: els temps que vivim demanen transparència a les institucions, una transparència que, en el cas de l’Església catalana, ha brillat per la seva absència amb la renúncia del bisbe Xavier Novell.

Però el cert és que en aquests moments la Roser també veuria raons per a l’esperança en aquesta Església en sortida liderada pel papa Francesc, a qui hauria venerat amb la mateixa intensitat que a Joan XXIII. També se sentiria esperançada amb la renovació empesa per Joan Josep Omella: l’esperit conciliador de l’arquebisbe de Barcelona i president de la Conferència Episcopal, el seu estil pla, directe i concret, haurien estat vistos per la Roser com a indicis que corren aires nous dins l’Església.

Encetem una nova temporada que es preveu dura. L’Església, si vol ser creïble, ha d’estar seguir al costat dels qui més pateixen, denunciant i combatent amb totes les seves forces grans problemes d’avui com són la pobresa i l’exclusió social, la crisi climàtica, l’homofòbia i la violència masclista contra dones i infants. Nosaltres seguirem fent Foc Nou com una forma d’estar en diàleg amb el món, compartint els neguits, desitjos i esperances del nostre temps. I ho farem amb els ànims i la il·lusió que ens dona tenir un públic tan fidel com el que tenim.

Jordi Pacheco
Periodista
@jpachecoga

Comparteix

Contingut relacionat