Preparem-nos ja per al Jubileu del 2025

La Porta Santa de Sant Pere
La Porta Santa de Sant Pere

El papa Francesc ja ha publicat la Butlla de convocatòria de l’Any Sant Jubilar del 2025 i l’ha dedicat a l’esperança i a la paciència, virtuts bàsiques en anys de guerra i de profunda crisi. Recordem el ‘Jubileu de la Misericòrdia’ que vam celebrar en l’Any Sant extraordinari del 2016, en motiu dels 50 anys del Concili Vaticà II, perquè el papa pretén que en sigui una continuïtat. 

Obertura de l’Any Jubilar 2025

El divendres 10 de maig, davant la Porta Santa de la basílica de Sant Pere del Vaticà, es va fer pública la butlla papal ‘Spes non confundit’ (‘L’esperança no pot defraudar’), una mena de decret segons el qual el papa Francesc ha convocat ja el Jubileu ordinari per a l’any 2025.

Recordem que un Jubileu o un Any Sant és una herència del judaisme (‘yobel’) i que en la tradició de l’Església catòlica vol dir que és una oportunitat de conversió que, quan és ordinari, se celebra cada 25 anys i que amb la pràctica del pelegrinatge i la participació en el culte comporta l’obtenció de la indulgència plenària, és a dir: del perdó de tots els pecats.

En el text, el papa recorda que “l’esperança neix de l’amor i es fonamenta en l’amor que brolla del cor de Jesús traspassat a la creu”, i que “l’Esperit Sant, amb la seva presència perenne en el camí de l’Església, és qui irradia en els creients la llum de l’esperança”. Partint d’aquesta esperança i de la paciència, el papa expressa que “la vida cristiana és un camí que també necessita moments forts per alimentar i enrobustir l’esperança”.

Francesc també destaca el pelegrinatge com a un element fonamental d’un Jubileu: “Posar-se en camí és un gest típic dels qui busquen el sentit de la vida”. I així ho faran els pelegrins que visquin aquesta experiència jubilar a Roma, amb la visita a les esglésies jubilars, que hauran d’esdevenir, com diu el papa, “oasis d’espiritualitat on revitalitzar el camí de la fe i beure de les fonts de l’esperança, sobretot apropant-se al sagrament de la reconciliació”.

La butlla de convocatòria d’aquest Jubileu estableix ja algunes de les dates més importants per a l’Any Sant de 2025. L’obertura de la Porta Santa de la basílica de Sant Pere del Vaticà tindrà lloc la vigília de Nadal, el dia 24 de desembre d’aquest any, i donarà inici al Jubileu ordinari. El dia 29 de desembre s’obrirà la Porta Santa de la basílica de Sant Joan del Laterà (la catedral de Roma i de tota la cristiandat); el dia 1 de gener, festa de la Mare de Déu, la de la basílica de Santa Maria la Major; i el dia 5 de gener, vigília de la festa de l’Epifania, la de la basílica de Sant Pau Extramurs.

Per altra banda, el diumenge dia 29 de desembre tots els bisbes diocesans d’arreu del món hauran de celebrar, a les catedrals i cocatedrals de les seves diòcesis, l’eucaristia solemne d’obertura de l’Any jubilar. El papa també ha anunciat que, com a “signe concret de proximitat” ell obrirà una porta santa en una presó. Si anem al final, a la clausura d’aquest Jubileu, tindrà lloc, a les diòcesis d’arreu del món, el diumenge dia 28 de desembre de 2025 i, finalment, la Porta Santa de la basílica de Sant Pere del Vaticà es tancarà el dia 6 de gener de 2026, festa de l’Epifania.

El papa Francesc ens convida a transformar els signes dels temps, que són els esdeveniments que passen, en signes d’esperança, començant per la pau al món. Així, recorda que “l’exigència de la pau ens interpel·la a tots i urgeix que es duguin a terme projectes concrets”. El papa aposta per la pau i per l’abolició de la pena de mort. L’Any Jubilar, diu, ha de portar l’esperança als presos, als malalts, als joves, als migrants, a la gent gran i als pobres; fent-ne un repàs molt exhaustiu en el text.

A més, el Jubileu del 2025 coincidirà amb el 1.700 aniversari del primer Concili ecumènic de Nicea, per la qual cosa Francesc presenta el Jubileu com una oportunitat “per donar concreció a aquesta manera sinodal, que la comunitat cristiana adverteix avui com una expressió cada vegada més necessària per a correspondre millor la urgència de l’evangelització: que tots els batejats, cadascú amb el seu carisma i ministeri propis, siguin corresponsables, per tal que per la multiplicitat de signes d’esperança testimoniïn la presència de Déu en el món. El pròxim Jubileu serà un Any sant caracteritzat per l’esperança que no pot defraudar, que és l’esperança en Déu. Que ens ajudi també a recuperar la confiança necessària —tant en l’Església com en la societat— en els vincles interpersonals, en les relacions internacionals, en la promoció de la dignitat de tota persona i en el respecte de la creació”.

El papa també espera que aquest any representi una major unió entre els cristians d’orient i occident, atès que el 2025 coincidim en la data de la celebració de la Pasqua, tot esperant fer “un pas decisiu cap a la unitat al voltant d’una data comuna per a la Pasqua”. El papa Francesc també recorda que d’aquí a 8 anys tornarem a celebrar un altre Any Sant extraordinari, el 2033, amb motiu del segon mil·lenni de la Redempció: de la mort i resurrecció de Jesús. Preparem-nos, doncs, perquè se’ns girarà feina!

Francesc Romeu
Capellà i periodista
@franromeu

Comparteix

Contingut relacionat