Sanuja José i Marina Kollarth: “Acollim els pelegrins amb la riquesa del nostre cor”

Sanuja José i Marina Kollarth a la 'Casa della Presentazione'
Sanuja José i Marina Kollarth a la 'Casa della Presentazione'

La senzillesa que només escolta la riquesa del cor de les persones. Això és el que es troben els pelegrins o els turistes que arriben a Roma, i s’allotgen a la Casa della Presentazione. En aquesta senzillesa el que més hi destaca és el somriure clar i net de la germana Sanuja José, la superiora d’aquesta comunitat que té la seu central de la congregació a la ciutat de Como, a la Llombardia italiana. “Volem que els pelegrins que visiten la Ciutat Eterna visquin la presència viva de Jesús i Maria a Casa nostra”, va assegurar Sanuja durant una entrevista en què també hi va ser present la superiora general de la Congregació de Figlia della Presentazione, la germana Marina Kollarth. Ambdues procedeixen de l’estat de Kerala, al sud de l’índia. La Superiora General ens va explicar com la Congregació va aterrar a l’Índia i a altres països del Sud-est asiàtic.

¿Per què un dels seus objectiu és acollir els pelegrins?

Sanuja José – Nosaltres continuem el camí que ens van marcar les fundadores, l’any 1833, però adaptat al segle XXI. Elles van ser la Francesca Butti i la Maria Rossi, que quan tenien vint anys, en una experiència vital sense precedents, van començar a acollir, per caritat, a nenes pobres, òrfenes o que vivien en estat d’abandonament a la ciutat de Como. Ara acollim pelegrins o turistes que venen a visitar Roma i els oferim una casa que és única per la senzillesa, la tranquil·litat i, alhora, la comoditat. Ho és també per l’ambient que ofereix al visitant.

¿En quin moment es va assentar la Congregació a Como?

Marina Kollarth -La llavor plantada per les joves fundadores va donar fruits a la Llombardia, Ligúria, Laci i Campània. L’any 1963, acceptant la invitació del Concili Vaticà II, la Congregació es va obrir a la Missió ad gentes i va ser aleshores que va aterrar a l’Índia. Al 1969 va establir la primera casa a Perumpunna, més tard van obrir noviciats a altres estats indis com Andhra Pradesh, Gujarath, Punjab, Karnataka, Maharashtra, Assam, Orisasa, Meghalaya on ens dediquem a l’educació i la formació de les dones. També som a Papua Nova Guinea, el 2011 vam arribar a Tanzània, el 2014 a Kènia i el 2017 a Indonèsia. Allà on siguem, les Filles de la Presentació de Maria ens dediquem a la formació humana i cristiana d’infants, joves o pelegrins, especialment nenes. Mantenim l’esperit de la senzillesa, evitant luxes i acollint les persones amb la riquesa del nostre cor.  Riquesa que prové de la presència viva de Jesús i Maria  per qui fem serveis com el que donem aquí, a major glòria de Déu. Hi ha més de 600 persones de la Congregació a tot el món que treballen amb els més pobres i marginats.

¿Tenen moltes residències com aquesta?

M.K. – Només en tenim una. Hi podem acomodar a 75 persones a la vegada. Som sis germanes, més dues estudiants i una persona que està fent el seu doctorat en Mariologia. Nosaltres fem les nostres oracions i convidem als pelegrins a acompanyar-nos.

¿Hi ha més cases de repòs o de vacances per atendre als pelegrins que arriben a Roma?

S.J. – N’hi ha algunes més. Aquesta està molt ben situada, a deu minuts a peu de la Basílica de Sant Pere. Oferim preus econòmics. És una residència oberta a tothom que estigui interessant en viure uns dies de vida religiosa amb el desig de participar en la missió de Crist. Els pelegrins valoren molt la tranquil·litat. Per a nosaltres és una gran labor poder servir a pelegrins de tot el món fins i tot nens joves, parelles i famílies.

Teresa Carreras
Periodista
@teresacarrerasr

Comparteix

Contingut relacionat