Hi havia ganes de retrobament entre els subscriptors, lectors, amics i amigues de la revista Valors que dimarts 26 de setembre van omplir l’Auditori del Tecnocampus, de Mataró, per celebrar l’acte commemoratiu del seu 20è aniversari. També hi havia expectació per escoltar al filòsof i politòleg Fernando Vallespín, que hi va ser convidat per analitzar si els drets humans es poden universalitzar. I no va decebre.
Força estona abans de començar, els convidats destacaven, en les seves converses a peu dret, la importància d’arribar a celebrar vint anys d’una revista catalana, feta a Mataró i sobretot sobre filosofia i ètica, una revista que ens vol fer pensar com a ciutadania. Algunes converses anaven sobre el gust de la reflexió i de la memòria que fan el pas dels anys i que estan a la base del projecte. L’acte va coincidir amb el 75è aniversari de la Declaració dels Drets Humans.
Vallespín va plantejar a l’audiència diverses preguntes i va dir que posaria alguns exemples dels seus arguments. Però aquest últim aspecte no es va produir. A l’hora de definir què són els drets humans, el filòsof va dir que es donava per entès que són uns principis compartits universalment i que s’haurien de poder aplicar globalment, més enllà del context de cadascun dels 195 Estats que els han ratificat.
Però un cop formulada la pregunta ja va fer notar els primers entrebancs. Les cultures són prou diferents entre elles, i això fa que costi molt aquesta aplicació universal. Les maneres de viure són diferents en funció de les diferents parts del món. Per exemple a Occident el valor de l’individu és primordial en relació amb la comunitat. I en canvi, va continuar Vallespín, hi ha altres parts del món on el valor de la comunitat passa per davant de l’individu. I d’aquesta manera és molt difícil conjugar els drets de tots i totes. “Hi ha països que continuen vulnerant els drets humans- va explicar- però el que nosaltres en diem drets humans en molts països no regeix”. Vallespín també va afirmar que molts dels Estats que van ser promotors de la Declaració Universal dels Drets Humans promoguda per les Nacions Unides després de la Segona Guerra Mundial tenen una doble moral a l’hora d’aplicar-los. La pregunta que va fer va ser molt directa “Perquè es pot torturar a Guantánamo si està prohibit fer-ho als Estats Units”.
Va proclamar alt i clar que a les persones se les havia de tractar com un fi i no com un mitjà. I explicar que s’havia de valorar en tots els actes que s’analitzaven el consentiment de les persones, si havien tingut un judici just, si havien expressat lliurement les seves opinions, i si havien tingut dret a l’educació. Tot fent-se algunes preguntes en acabar “si els drets humans són tan vinculats perquè existeixen tantes dictadures al món?” I afirmant que en qüestió de drets humans no hi ha res garantit. Un llarg aplaudiment va acompanyar les darreres preguntes del filòsof convidat al 20è aniversari de Valors.
L’alcalde de Mataró, David Bote, va introduir l’acte tot dient que a ell li agrada que ell creu en els valors que estan orientats cap al bé comú. I va demanar “exhibir valors com aquests per combatre les actituds tòxiques i neutralitzar els discursos d’odi”. També va remarcar que durant aquests 20 anys la societat havia madurat gràcies als valors, “i que el camí de conèixer bé els valors i aplicar-los no l’hem de fer mai sols”.
Els codirectors de la publicació, els periodistes Maria Coll i Joan Salicrú, van destacar en les seves paraules vint anys després de la presentació el gener del 2004 que “l’essència de la publicació no ha variat. El projecte continua essent una família tal com es va crear però molt més nombrosa”. “Les paraules no tenen sentit si no arriben al destinatari i això és el que nosaltres intentem a cada número. Nosaltres ens fem més preguntes que respostes” ha dit Maria Coll.
Per part del consell assessor de la revista va intervenir Maria Rosa Buxarrais, catedràtica del Departament de Teoria i Història de l’Educació de la UB. En les seves paraules va reclamar treballar per una societat democràtica, equitativa i plural. Va dir “nosaltres renovem el compromís amb els valors de l’equitat, la unitat i la solidaritat”.
Al final la lectura d’en Borja Castellet, del col·lectiu “Vivim del Cuentu”, ens va traslladar a la part més reflexiva de la presentació. En Borja va llegir el conte “La flor de la llibertat” escrit per Nadia Ghulam i Helena Cots que ha estat publicat en el número especial dels 20 anys de VALORS. Aquest conte és una història de la Rona i la Reha unes noies que parlaven amb les flors, amb unes boniques il·lustracions que ens fan sentir l’olor de la llibertat que infon cada raig de sol despertant energia dins de les protagonistes.
Nadia Ghulam és escriptora i fundadora de “Ponts per la Pau” i Helena Cots és traductora i correctora. La revista Valors col·labora amb el col·lectiu de rondallaires per infants “Vivim del cuentu” des de fa més de deu anys.
Valors és una publicació editada per l’Associació Cultural Valors, entitat amb seu a Mataró. Es va publicar per primera vegada el desembre del 2003 i des d’aleshores reflexiona en cada número sobre l’actualitat des de l’òptica dels valors, la filosofia i l’ètica. Està feta a partir del voluntariat i en les seves pàgines hi han opinat coneguts intel·lectuals del país. Així s’ha consolidat com la revista de referència en aquests àmbits.
La revista forma part del mateix grup que produeix el programa de ràdio “Valors a l’Alça”, presentat per Laura Cera a Mataró Ràdio, que va presentar també l’acte dels “20 anys de Valors”. Un acte cultural de nivell al Tecnocampus de Mataró-Maresme, que encara continua arrossegant el problema de no estar ben connectat amb el centre de la ciutat.
Teresa Carreras
Periodista
@teresacarrerasr
Setembre / Octubre de 2024