L’Església dels joves: arriba el número d’estiu de ‘Foc nou’

L’Església dels joves: arriba el número d’estiu de Foc nou
L’Església dels joves: arriba el número d’estiu de Foc nou

Foc nou arriba a la temporada d’estiu amb el seu número 509. Aquesta nova edició de la revista arrenca amb les inquietuds que mostra Francesc Romeu respecte de les tensions entre els sectors conciliars i preconciliars de l’Església. Cada cop que el papa Francesc és notícia per motius de salut, afirma Romeu, surten a relluir certs interessos perquè tingui lloc un nou conclave. “Encara soc viu”, recorda Francesc sortint de l’hospital, tal com viu encara la línia conciliar en el nou arquebisbe de Madrid, José Cobo. Acabat de nomenar, el prelat ha manifestat una mirada oberta, com la del papa, mostrant la seva preocupació per assumptes socials com la migració o els abusos a menors per part de membres de l’Església.

D’altra banda, a la secció “Pupitre”, l’assessor internacional en educació, Pepe Menéndez parla dels nous reptes que enfronta l’educació pel que fa al desenvolupament vertiginós de les intel·ligències artificials. L’aprenentatge a l’escola pot trobar-se en situació de risc davant d’aquesta nova realitat. Méndez, però, apunta que aquest dilema no té res de nou en la història de la humanitat, i proposa aprofitar els beneficis de l’avenç tecnològic en lloc de desviar la mirada. 

Amb la Jornada Mundial de la Juventud de Lisboa a tocar, el gran protagonista en aquesta edició de Foc nou és el jovent catòlic. És per això que la revista ofereix, entre les seves pàgines, un ventall d’articles que aborden aquest assumpte. És el cas de les columnes dels nostres col·laboradors Eduard Ibáñez i Mercè Solé, que tracten la relació entre les qüestions socials i els joves de l’Església.

Alhora, l’entrevista al jove mataroní Álex Torres explica el testimoni de la seva fe, com va retrobar-se amb aquesta, i de quina manera l’ha anat construint des d’una perspectiva crítica o, fins i tot, un pèl “agnòstica”. Aquesta i altres converses amb els joves participants de la JMJ —Rut Vilarrasa, Jorge Velasco, Paula Sánchez, Laia Puig i Irina Vallejo— són la prova d’unes inquietuds i una alegria compartida.

Francisco Martínez Hoyos aprofita aquest esdeveniment, per explicar-ne la història i la rellevància que té per a l’Església. I és que, des dels temps del papa Joan Pau II, la JMJ ha aconseguit la unió de milers de joves, que superen les seves diferències, del tipus que siguin, a través d’una experiència d’espiritualitat personal i col·lectiva.

Aquest número 509 també compta amb la veu d’Irene López, voluntària al camp de refugiats Mavrovouni, a Lesbos. En una entrevista firmada per Queralt Castillo, López comenta la situació que viu aquesta illa grega pel que fa als refugiats i la tasca educativa que du a terme allà des de l’ONG Eurorelief. Malgrat les terribles dificultats que afronten tantes famílies refugiades, la Irene, de fe protestant, troba retalls d’esperança en la generositat de les famílies migrants i en aquells que contribueixen amb la seva ajuda a resoldre el problema.

A “Església en sortida” Jordi Pacheco dedica un espai de reflexió a l’esport, al futbol en particular, i explica la història de l’Atlètic Missatgers de la Pau, un equip de futbol sala constituït per joves magrebins que es troben en una situació administrativa irregular. El seu entrenador, Josep Braojos, explica una visió de la vida i de l’esport basada en el respecte a companys i adversaris, més enllà de la victòria o la derrota.

Entrevistat per Santiago Gorgas, el director general d’Afers Religiosos, Carles Armengol Siscares, exposa les seves idees pel que fa al panorama educatiu. Ho fa amb motiu del seu nou llibre Escoles Laudato Si’ (Claret), en el qual posa en relació l’encíclica del papa Francesc amb l’àmbit educatiu. Armengol defensa l’escola com un lloc de compromís en la societat, que ha de servir per canviar la realitat. Així i tot, convé establir una certa sinergia amb les famílies que possibiliti aquest canvi.

A la secció “Fronteres enllà”, l’activista bahá’í iraniana Ryma Sheermohammadi comenta en una conversa amb la periodista Teresa Carreras la situació de les dones i la joventut en el règim autoritari del seu país. Sheermohammadi parla des d’una fe espiritual i humanista, des de la veu d’una majoria social que vol la llibertat.

El número ja és a la venda a la nostra botiga virtual, a l’iquiosc.cat i als punts de distribució habituals.

Comparteix

Contingut relacionat