Llum espiritual: una reflexió des dels textos de tradició jueva

Rabí Shmuly Yanklowitz
Rabí Shmuly Yanklowitz

En un món ple de notícies que ens parlen de conflictes armats, guerres i violència, és fàcil oblidar la llum espiritual. La foscor i la preocupació guanyen terreny, de manera que la fe en la humanitat i la confiança en un món just i en pau es perd. Tanmateix, en la tradició jueva, la llum és una metàfora poderosa que recorda la connexió amb el diví i la capacitat de cada persona per influir positivament en el que ens envolta. Així ho explica el Rabí Shmuly Yanklowitz.

Yanklowitz viu als Estats Units i és el president i degà de Valley Beit Midrash, president d’Uri L’Tzedek (un moviment de justícia social), el fundador de Shamayim (un centre de benestar animal), el fundador de YATOM (donant suport a nens vulnerables), i l’autor de 24 llibres sobre ètica. Per tot això, la comunitat jueva dels Estats Units el consideren com un dels rabins americans més inspiradors.

“La llum pot representar moltes coses: des de la felicitat i els nous començaments fins a la saviesa i la santedat. És un símbol de la transcendència que ens recorda la nostra natura divina i la nostra responsabilitat de compartir aquesta llum amb els altres”, exposa Yanklowitz, en una entrevista que concedeix a Foc Nou a la Gran Sinagoga Maimònides de Barcelona just després d’impartir una conferència titulada ‘Afegint llum a un món fosc’.

Yanklowitz explica que un dels aspectes més fascinants de la tradició jueva és la seva riquesa de metàfores i ensenyaments sobre la llum. I posa exemples de textos plens d’imatges que evoquen la idea que la presència de Déu il·lumina i dona sentit al món, “allà on tot és fosc, si tens la calma d’aturar-te i anar a les profunditats d’aquesta foscor, trobes la llum, recordant-nos la nostra relació intima amb el diví”, relata el rabí.

Entre els fragments il·lustratius es troba un del legendari Rav Kook, un dels pensadors més influents de la tradició jueva moderna. “Rav Kook ens va ensenyar que cadascun de nosaltres té la capacitat de retenir, portar i irradiar llum, aquesta idea ens recorda que tots som portadors d’una llum divina i que tenim el poder de difondre amor i comprensió en el món”, assegura el rabí.

Rabí Shmuly Yanklowitz
Rabí Shmuly Yanklowitz

Hi ha diversos proverbis i salms que també ofereixen una visió rica sobre la llum. Per exemple el proverbi 12:25: “Si hi ha angoixa en la ment d’un home, que l’espremi i la converteixi en alegria amb paraules bondadoses”. El salm 116:7: “Estigui en pau, una vegada més, oh ànima meva, perquè el Senyor t’ha tractat bé”. O el salm 23:4: “Encara que camini per una vall de les ombres més fosques, no temo cap mal, perquè tu ets amb mi”.

La tradició jueva recorda que la llum divina i humana estan entrellaçades, que són interdependents. En la imaginació rabínica, Israel és comparat a una olivera i Déu a una làmpada, suggerint que la llum de Déu és inherent en el poble jueu i que junts poden il·luminar el món amb amor i justícia. A través d’aquestes ensenyances i imatges, el rabí convida a reflexionar sobre com podem fer brillar la nostra pròpia llum espiritual en el món. “Quan reconeixem i cultivem la nostra llum interior, podem contribuir a crear un món més lluminós i amorós per a tothom”, descriu.

En resum, la tradició jueva ens ofereix una riquesa d’ensenyaments sobre la llum que ens recorden la nostra connexió amb el diví i la nostra responsabilitat d’expandir aquesta llum en el món.

Lucía Montobbio
Periodista i mediadora
@lucia_montobbio

Comparteix

Contingut relacionat