L’infant en el focus del ‘Foc Nou’ 513 de març-abril

Número 513 de ‘Foc Nou’
Número 513 de ‘Foc Nou’

La nostra revista arriba als mesos primaverencs amb la publicació del número 513, tot posant la qüestió de la infància en el centre. Des de l’espiritualitat fins a la literatura, passant per diverses realitats sociològiques, aquesta edició de Foc Nou s’enfronta amb un moviment panoràmic a tot el que té a veure amb la infantesa, d’on poden extreure’s moltes lliçons igualment valuoses per als adults. És per això que, en el “Pòrtic”, el director Jordi Pacheco remet a la pregunta que va formular al papa un nen ucraïnès de 7 anys anomenat Ivan: “¿em pots explicar com es fa la pau?”.

Abans, però, com és costum, Francesc Romeu fa una repassada de l’actualitat eclesial, farcida de novetats com el nomenament del nou bisbe de Girona, Octavi Vilà Mayo. “Vinc a Girona des de la Catalunya nova, vinc a la vostra terra, que és ara la meva terra”, enunciava el tarragoní en una carta als seus feligresos. Amb aquest nomenament s’ha pogut ocupar el càrrec de la diòcesi gironina, que estava vacant des de la mort del bisbe Francesc Pardo, el 31 de març del 2022. Pel que fa a la Conferència Episcopal, destaca l’elecció del nou president, Luis Argüello, amb José Cobo com a vicepresident.

A “En veu alta”, Eduard Ibáñez parla de drets i necessitats dels infants en l’àmbit domèstic. En una societat on l’individualisme avança amb un ritme esfereïdor, la família ha de ser un espai construït amb solidesa sobre el vincle de l’amor en el matrimoni, on els fills puguin desenvolupar-se dignament com a persones.

També sobre la relació entre pares i fills, val la pena llegir l’entrevista a la psicòloga infantil i escriptora Leticia Asenjo que, aprofitant el llançament del seu darrer llibre Honraràs pare i mare (Fragmenta, 2023), recorda que “l’amor cap als pares no ha de ser incondicional”, i que el famós quart manament cal entendre’l amb certes esmenes. No tot s’hi val i hem de ser crítics amb l’educació que hem rebut a casa, ja que els pares també es poden equivocar. Per no parlar de situacions d’abús o de maltractament que cal identificar. Pot trobar-se un fragment del llibre d’Asenjo en el “Tast editorial”.

Alhora, pel que fa al creixement personal dels infants, aquesta edició de Foc Nou ha volgut posar en relleu la necessitat d’incorporar una dimensió espiritual en la seva educació. I, per això mateix, s’hi troben articles com el de Xavier Garí, a “La qüestió”, que ofereix una llista de breus consells per ajudar a inculcar la fe en els més petits de la casa, compartint costums o fent activitats amb ells.

Enric Benavent-Vallès continua amb un tema similar, recordant que el desenvolupament espiritual és cabdal en el procés de maduresa de qualsevol nen, fet reconegut per la Convenció de les Nacions Unides sobre els Drets dels Infants. Això vol dir, per exemple, un fet tan fonamental com ensenyar-los a exterioritzar les seves idees i sentiments o ajudar-los a establir vincles profunds amb el seu entorn.

D’altra banda, el reportatge de Queralt Castillo fa èmfasi en la discriminació estructural que pateix el poble gitano en l’àmbit educatiu, fins al punt que sis de cada deu infants gitanos no acaben els estudis obligatoris. Donant veu a Maria Filigrana, membre de la junta directiva de la Federación de Asociaciones de Mujeres Gitanas FAKALI, l’article testimonia el patiment de la indiferència i la marginalitat social. “Se’ns ha ignorat, i aquesta ha sigut la millor estratègia del racisme contra nosaltres”.

Aquest número també dedica diverses planes a parlar sobre literatura infantil, amb articles com el de Xavier Pete Vega a “Reportatge” o el d’Aroa Ortega a “Intercultures”. Però cal fer un esment especial a l’entrevista d’Inês Castel-Branco, editora, autora i il·lustradora que va fundar el 2018 l’editorial independent Akiara Books, centrada en produccions pròpies de literatura infantil i juvenil. Ara bé, sempre partint de la base que “un bon llibre ho és per a totes les edats”, i que és important promoure una literatura de qualitat.

A banda de tot plegat, s’hi troben les columnes de sempre, on escriuen els nostres col·laboradors, així com les ressenyes de llibres i música en les darreres pàgines. Ja està a la venda a la nostra botiga virtual, a l’ iquiosc.cat i als punts de distribució habituals.

Comparteix

Contingut relacionat