Yasmina Cánovas, l’activista que trenca barreres a Sierra Leone i aspira al Nobel de la Pau

Yasmina Cànovas duent a terme el seu projecte a Sierra Leone
Yasmina Cànovas duent a terme el seu projecte a Sierra Leone

L’activista social i escriptora catalana Yasmina Cánovas ha estat nominada com a candidata al Premi Nobel de la Pau 2024, el prestigiós reconeixement mundial que es lliurarà el 10 de desembre a Oslo (Noruega).

Yasmina Cánovas ha estat proposada pel Nobel de la Pau 2024 a iniciativa de Teivo Teivainen, professor de Política Mundial a la Universitat de Hèlsinki (Finlàndia), que va fer la nominació a través de l’observatori mundial de la pau. També, tres dies després, des de Sierra Leone, hi va haver una petició formulada pel grup parlamentari APC (All People’s Congress), que va governar el país africà del 2008 al 2017.

La doble nominació rebuda és per un canvi a l’hora de fer la cooperació, que posa l’accent en la superació personal. “No fem projectes paternalistes, sinó que la nostra és una visió del canvi a una dedicació de vida posant el focus i responsabilitat cap a ells”, explica Cánovas, que amb les seves iniciatives busca la motivació i l’empoderament dels habitants dels països on treballa.

La ràdio, mitjà clau

Concretament, l’any 2010 va començar a funcionar l’emissora de ràdio Cat Radio Barming 106.8 FM, que va iniciar-se amb objectius educatius i sanitaris i va passar dels 120.000 oients a tenir actualment una audiència potencial de 2 milions de persones, en un país de 6 milions. L’emissora va jugar un paper cabdal durant l’epidèmia de l’Ebola, del 2014 al 2016, ja que amb missatges d’higiene va ajudar els habitants a prevenir el contagi, cosa que es va poder evitar a la zona de cobertura, que és al nord del país.

Entre els espais destacats de la ràdio hi ha hagut un programa educatiu de prevenció dels embarassos en adolescents, que va rebre un guardó de la prestigiosa BBC. També s’han dut a terme espais sobre medi ambient i un programa pilot de motivació, del qual s’han radiat 10 capítols en una primera fase.

Els inicis

La tasca social i humanitària de la candidata al Nobel va començar a Sierra Leone el 2005, amb el missioner Chema Caballero i la seva parella, Pemi Fortuny, excantant del grup Lax’n’Busto. Durant els primers anys no trobaven llicències per emetre per la ràdio i van forçar a fer un canvi de llei al Parlament perquè fos possible el 2009.

“Hem treballat gairebé durant 20 anys en silenci i el reconeixement és cap a les persones que tiren endavant la ràdio comunitària, que compta ara amb 18 persones com a personal intern”, assegura Cánovas.

Yasmina Cànovas jugant amb un bebè
Yasmina Cànovas jugant amb un bebè

La ràdio no ofereix ni continguts polítics ni religiosos, i és un mitjà molt present perquè, com recorda l’activista, “no hi ha televisió a casa”. Cánovas recorda que a l’inici es van haver de repartir transistors entre la població.

Motivació i superació personal

Cánovas és l’escriptora de la trilogia Muta-Renace-Vive, novel·les basades en la superació personal, que es poden adquirir a través de la seva pàgina web i que ajuden a finançar l’emissora africana.

Fruit de la cooperació basada en la motivació, l’activista, empresària i escriptora duu a terme conferències motivacionals a diferents escoles. “És important que la gent aposti per la motivació per superar els problemes amb lectures i pòdcasts de creixement personal”, reflexiona Cánovas.

Mitjançant els cursos de creixement que fa s’adona que hi ha persones que “estan molt malament”. “Per això —explica— cadascú ha de ser ell mateix. La felicitat ve pel progrés i la gent ha d’apostar per aquest contingut, tot i que hi ha persones a qui els hi fa vergonya”.

Ella, la seva parella i el seu fill passen èpoques a Sierra Leone, tot i que actualment els viatges són més curts i més freqüents, per tal que el seu fill de 7 anys pugui seguir el curs escolar. Un dels darrers viatges al país africà va ser al febrer i sota el braç portaven els exemplars del seu nou llibre, The Motivational Bible, acabat de sortir d’impremta, per regalar-los a escoles, hospitals i casernes.

Jordi Bota
Periodista
@jbotap

Comparteix

Contingut relacionat