Viatjar amb Fra Arun: “Construir un pont entre Paraula i realitat”

Fra Arun de Madurai
Fra Arun de Madurai

Fra Arun de Madurai és un caputxí de Tàmil Nadu (l’Índia) que viu a Barcelona. Ha escrit dos llibres ben bonics sobre els evangelis, editats per Albada: De viatge amb Jesús (1 i 2), dedicats a l’Evangeli de Lucas i Mateo respectivament. He tingut l’oportunitat d’entrevistar-lo per al meu canal de ‘Cruzando Fronteras’, on m’ha deixat clar que, com a sacerdot, li motiven aquests dos ensenyaments: catequizar i donar. En el llibre dels Fets dels Apòstols (3, 6), sant Pere diu a un tolit: «De plata i d’or no en tinc, però el que tinc, t’ho dono».

Fra Arun intenta explicar els evangelis d’una manera senzilla i amena. Amb les seves homilies, he creat aquesta sèrie, que explica cada passatge de l’evangeli i com es pot connectar amb la nostra vida quotidiana. Resulta que abans de morir el recordat Toni Vadell, bisbe auxiliar de Barcelona, va deixar escrit el pròleg a De viatge amb Jesús 1. En el volum va trobar tres coses: “El testimoniatge de fra Arun; el seu testimoniatge vocacional com a frare caputxí que sent una anomenada a l’anunci de la Paraula de Déu. La seva vocació a la catequesi, a deixar que ressoni dins de la comunitat la Paraula de Déu, a fi que els cristians puguin descobrir en ella la llum capaç d’il·luminar la vida quotidiana. Una invitació a entrar en la lectura profunda de la Paraula de Déu”.

Fra Arun és una persona agraïda als seus orígens, a la seva família i als seus germans caputxins. Parla amb entusiasme de les paràboles de Jesús: “Sí, a Déu li encanten les històries. També a nosaltres ens encanten. Les històries ens commouen, ens arriben molt endins, van més enllà dels fets lògics. Tenen el poder de revelar-nos la veritat. Ens transformen i ens recorden l’amor de Déu. Les paràboles de Jesús que es narren en l’Evangeli de sant Lluc són fascinants. La gent estima i admira el seu Evangeli perquè conté paràboles importants i úniques que parlen de l’amor i la misericòrdia de Déu”.

A més de parlar de paràboles, festes o ensenyaments, aquest frare indi ressalta les reformes en l’Evangeli. Quan el sistema social existent oprimeix a la gent, neix la reforma. L’evangeli segons sant Lluc es podria definir, segons fra Arun, en l’«Evangeli de les reformes». En aquesta part de les reformes, llegim com Jesús va renovar les antigues pràctiques i com va ensenyar a donar prioritat a l’esperit de la llei més que a la lletra d’aquesta.

Portada del llibre «De viatge amb Jesús 2», de Fra Arun de Madurai
Portada del llibre «De viatge amb Jesús 2», de Fra Arun de Madurai

En De viatge amb Jesús 2, dedicat a l’Evangeli de Mateu, ens conta per exemple la vida de Mike. Amb només vint-i-nou anys, la seva vida va quedar desballestada. Després de passar el cap de setmana bevent alcohol, va conduir a 140 quilòmetres per hora en una zona de 70. La policia li va detenir. Va tornar a casa sota fiança i es va negar a veure a ningú. Finalment, va dir: “No vull viure més”.

Aquest Mike és el reconegut atleta Michael Phelps. Quan va arribar pel cap alt fosc de la seva existència, va decidir demanar ajuda i va anar a una clínica de desintoxicació. Després d’haver guanyat diverses medalles olímpiques, es va adonar que la seva vida tenia un propòsit i un sentit més gran. I va descobrir a Déu. Va tornar a la seva cinquena olimpíada (a Rio de Janeiro) i va tornar a guanyar, però amb l’alegria d’un nen petit. Tot va canviar.

Podem ser víctimes de les nostres expectatives, de les nostres pors, de la nostra inseguretat, del que esperen de nosaltres. Hi ha una relació que ho canvia tot. Una relació que no és d’idees o de sentiments. Una relació que és trobada real amb Jesús, que ens diu: “Veniu a mi… cansats… atabalats… que jo us alleujaré”. Només en Ell trobarem el veritable descans enfront de qualsevol tipus de sobrecàrrega. Viure serà diferent, perquè serà més real.

Aquest religiós caputxí ve avalat per l’abat de Montserrat, Manel Gasch, que signa el pròleg a De viatge amb Jesús 2: “L’autor utilitza moltíssimes històries, anècdotes, memòries verídiques amb la condició de construir un pont entre Paraula i realitat. Penso que un primer intent d’això és expressar que l’evangeli és una paraula que il·lumina el món d’avui, i que al mateix temps hi ha una realitat que ens ajuda a comprendre més profundament la vida, el missatge i la persona de Jesucrist. És una manera de fer de Jesús un contemporani nostre, com deia Sören Kierkegaard, i de confessar que aquí i ara el Senyor té un missatge actual. El seu regne s’està construint per la crida que continua fent-nos a tots perquè siguem partícips. Més encara, incorporar totes aquestes històries al comentari bíblic és també manifestar que s’aprèn del poble, de la gent i de les seves circumstàncies”.

Fra Arun està fent un gran esforç per comunicar la Paraula de Déu en les xarxes socials. Ho fa amb senzillesa i autenticitat. I escoltar-lo és un recés de pau i, al temps, una cridada a fer vida allò que escoltem. Gràcies, fra Arun de Madurai!

Fent clic aquí podeu accedir a l’entrevista.

Fernando Cordero Morales
Religiós dels Sagrats Cors i periodista
@FernandoCorder7

Comparteix

Contingut relacionat