Azza Karam: “La consciència i sensibilitat ambiental estan escrites en tots els llibres sagrats”

Azza Karam, secretària general de Religions For Peace International - Ajuntament de Manresa
Azza Karam, secretària general de Religions For Peace International - Ajuntament de Manresa

En el marc del programa Manresa Transforma, que durant tot l’any 2022 i part del 2023 ha commemorat el 500 aniversari de l’arribada d’Ignasi de Loiola a Manresa, el mes de novembre passat es van aplegar a la capital del Bages prop d’un centenar de veus religioses provinents de multitud de països d’arreu del món amb la clara convicció de proposar camins per combatre el canvi climàtic des del pensament religiós. Una de les veus més destacades d’aquesta trobada de caràcter intergeneracional va ser la de l’egípcia Azza Karam, secretària general de Religions for Peace Internacional.

¿Quin regust de boca n’extreu, del seu pas per Manresa?

Les experiències que vaig viure, com ara visitar la ciutat de Manresa i estar a la cova per on va passar Sant Ignasi; conèixer l’església del claustre renovada amb una gran bellesa; caminar pels carrers de la ciutat; veure i tocar el conjunt escultòric que porta per nom L’acollida, dedicat a la vila i les seves dones, o compartir caminades amb líders religiosos, van ser poderosos moments plens de reflexions, aprenentatge, humilitat i solidaritat.

¿Encara pot sorprendre a algú que les religions del món també s’uneixin per lluitar contra el canvi climàtic o s’ha superat aquesta barrera?

Aquelles persones que creuen que totes les religions són iguals o que totes són problemàtiques, certament poden sorprendre’s de la multitud de serveis socials que les institucions religioses han brindat tradicionalment des del principi dels temps. La consciència i sensibilitat ambiental, i la responsabilitat humana per cuidar el nostre medi ambient estan escrites en tots els llibres sagrats. Per a les religions indígenes, la terra, l’aire, l’aigua, en definitiva, tot el medi ambient, són elements sagrats. Així, doncs, com més coses sapiguem sobre les diferents religions i les diverses institucions religioses menys hauria de sorprendre’ns que la lluita per protegir el nostre clima sigui considerada com una obligació religiosa. 

¿Sap que el seu cognom, en català, indica admiració o sorpresa?

No, ni en tenia ni idea. Quina sorpresa!

En aquest sentit, la va sorprendre que Greta Thumberg o el president xinès Xi Jinping no assistissin a la COP 27 d’enguany celebrada al seu país, Egipte?

Entenc el raonament de Greta Thumberg i estic d’acord amb ella. Crec que en espais com aquest cal deixar de parlar sense arribar a gairebé res; hem de cercar accions més directes, immediates i extenses. Aquest és el mecanisme de la COP 27, malauradament, i, mentrestant, el nostre entorn ambiental cada vegada es troba en una situació més lamentable. Això em fa qüestionar si és necessari que encara continuï existint aquesta Conference of the Parties, pronunciat en anglès.

¿Creu que cimeres com aquesta resolen les crisis ambientals de debò? I, digui’m, ¿per què no hi són convidats, la majoria dels líders religiosos?

Aquest tipus de cimeres mostren com els governs s’enfronten a la crisi i poden ser oportunitats per continuar advertint al món sobre el que succeeix i el que encara ha de succeir. No estic segura que estiguem 27 vegades més capacitats, ja que s’ha celebrat durant aquesta quantitat d’anys, per canviar les motivacions de guanys i interessos de les grans corporacions, així com dels països que utilitzen tots els combustibles fòssils que poden per continuar desenvolupant-se.

És important entendre com funcionen aquestes conferències de l’ONU: conferències organitzades per representants dels governs i activitats paral·leles, en què les ONG i el sector privat organitzen les seves pròpies reunions. En aquesta COP 27 va haver-hi un o dos casos estranys en què líders religiosos van ser inclosos com a part de les delegacions governamentals oficials, i va haver-hi 40 esdeveniments paral·lels en què es van tractar assumptes religiosos, convertint-se en un fet sense precedents.

¿Ens adonarem que caldrà escoltar les religions quan no hi quedi cap altra opció?

L’única part del món en què les societats no s’adonen de la importància que té la religió en tots els assumptes és a l’Europa Occidental. Per tant, la resposta a la pregunta és afirmativa: a la resta del món ens n’estem adonant, d’això. Esperem que els europeus occidentals també puguin ser-ne més conscients, i de manera intel·ligent.

¿Ha parlat amb el Papa Francesc sobre tot això?

Sí, i ell mateix és un líder de fe compromès. Ha elogiat i beneït el nostre treball i m’ha demanat que pregui per ell.

De fet, va utilitzar fins a una quinzena de vegades l’expressió “canvi climàtic” a l’encíclica Laudatio Sí. ¿Com podem accedir a la conversió ecològica que ell ens proposa?

Així és. Per accedir a la conversió ecològica esbrini què estan fent ja les seves esglésies locals i nacionals, i, aleshores, ¡uneixi’s-hi!

Xavier Pete Vega
Periodista
@petexavier

Comparteix

Contingut relacionat