De la cerimònia del te a la dansa del drac: així celebra Catalunya l’Any nou xinès

Cercavila de les entitats organitzadores de l'Any nou xinès | © Ajuntament de Barcelona
Cercavila de les entitats organitzadores de l'Any nou xinès | © Ajuntament de Barcelona

Entre el solstici d’hivern i l’equinocci de primavera, la segona lluna nova marca la fi d’un any lunar i l’inici del següent. Enguany, s’inaugura l’any 4721 a la República Popular de la Xina. El dia 10 de febrer del nostre calendari, però que s’organitza al carrer el cap de setmana del 2 i 3 de febrer perquè el següent, tenim el carnestoltes.

Aquesta festivitat, a la Xina es tradueix en una celebració de gairebé una setmana i es tanca amb la nit dels fanalets quan les famílies es reuneixen al voltant de la taula i els nens fan fanalets de paper de colors vermells.

A Barcelona, la programació ofereix un gran ventall d’activitats: el barri de Fort Pienc, just al Parc de l’Estació del Nord, és el lloc clau per veure la cercavila més asiàtica per gaudir a la ciutat. En aquest tomb participen desenes d’entitats xineses i catalanes amb l’Associació d’Artistes Huaxing per donar la benvinguda a l’any del drac (龙 lóng). Un dels quatre animals benevolents de la mitologia xinesa.

Paral·lelament, l’aplec d’entitats organitza un ampli ventall d’activitats arreu de la ciutat, com ara, tallers de fanalets, classes de xinès, conferències, pel·lícules i exposicions.

Un taller de ‘shufa’

Una sessió de cal·ligrafia xinesa (shufa) on fer amb pinzell i tinta el caràcter “福”, que vol dir bona sort. Es decora i s’acostuma a penjar a l’entrada de les cases.

La cerimònia del te

L’hàbit ritualista que revela l’herència mil·lenària d’una beguda considerada històricament miraculosa. Com es prepara, amb quina planta, els sabors i les propietats que té. Tot això es podrà conèixer des del Mercat de la Concepció.

Una visita a la casa Ametller

Una ruta guiada a una de les cases modernistes més emblemàtiques de la ciutat decorada amb quaranta dracs si sumen els que hi ha l’interior o a la façana.

El Drac

La seva popular imatge ha estat utilitzada durant mil·lennis per simbolitzar la força, la majestuositat i l’estatus.

Sota la influència del drac viuen les persones nascudes en els anys 1928, 1940, 1952, 1964, 1976, 1988, 2000, 2012 i 2024. Es diu que les persones nascudes sota el signe del drac són segures de si mateixes amb una personalitat carismàtica i dominant.

Segons el pensament més supersticiós, a l’horòscop xinès s’associen els cinc elements de la natura (aigua, fusta, metall, terra o foc), la qual cosa els dona una dimensió més profunda. El 2024 estarà predominat per la fusta, que simbolitza imaginació, adaptabilitat, i progrés; mentre el drac simbolitza honor, poder i prestigi. Aquesta combinació augura l’inici d’un període d’innovació, flexibilitat i canvi. És a dir, un bon any per començar projectes, explorar interessos creatius i aprofitar oportunitats de creixement i desenvolupament personal.

Alguns opinaran que són ‘contes xinesos’. Sigui o no, en aquesta ocasió podem participar en una de les tradicions d’aquesta cultura mil·lenària que ara tenim a tocar de mà.

A Barcelona resideixen al voltant de 20.800 persones d’origen xinès que representen la tercera nacionalitat estrangera més nombrosa i encara no sabem moltes de les seves formes d’entendre i celebrar la vida. La festivitat de l’any nou xinès és una ocasió amb la qual podem aprendre més enllà de veure i fotografiar el folklore encapçalat pels bonics dracs i lleons emplomats. Potser és una oportunitat per apropar-nos a aquesta ciutadania que afegeixen un accent singular a la ciutat.

A més, dissabte al vespre, han preparat una sorpresa al Passeig Lluís Companys. Un secret en commemoració del 10è aniversari d’aquesta representació que no han volgut desvelar.

Aroa Ortega
Comunicadora especialitzada en interculturalitat
@AOrtegaRamon

Comparteix

Contingut relacionat