Salvatore («Rino») Fisichella era probablement la persona més indicada per escriure aquest llibre. Lingüista, teòleg, professor de teologia fonamental, rector d’Universitat, col·laborador com a consultor o membre en diverses instàncies vaticanes, arquebisbe, bon coneixedor de l’obra teològica de Ratzinger… En forma de testimoniatge personal, l’actual president del pontifici consell per a la promoció de la nova evangelització ofereix en aquesta obra un fidel, respectuós i proper retrat espiritual del papa Benet XVI. Podríem dir que reivindica la seva figura, tan criticada com incompresa. Fins i tot, en la tercera i més breu part del llibre («El rechazo») s’hi troben pàgines d’una gran sinceritat que el mostren unit al refús que va patir el papa en els darrers moments i que, de retop, el van afectar a ell directament. Aquesta confessió, ni que es trobi ja al final de la lectura, confirma el lector en la impressió d’autenticitat i de fidelitat a una persona admirada i estimada.
El treball de Fisichella sobrepassa la categoria de la biografia per situar-se en el terreny d’una comprensió profunda del personatge i del paper en la seu de Pere. Significativament, l’encapçala un exerg amb la llegenda del monjo Corbinià i l’ós, que cada lector queda lliure d’interpretar a la seva manera, però que ens sembla recomanable de rellegir-la un cop arribat al final. El conjunt del que haurà llegit li oferirà una llum nova de comprensió.
Escrit (i traduït) el 2023, abasta el temps que va des de l’elecció com a papa de l’Església catòlica (19 abril 2005) fins a la seva mort (darrer dia de desembre de 2022), encara que, com és natural, fa menció a diferents moments de la seva vida, insistint en els del seu ministeri petrí. L’originalitat, però, d’aquesta «biografia» rau en el fet de ser explicada per un col·laborador estret, que el coneixia de prop i pel qual sentia una entranyable amistat.
El llibre està organitzat en tres parts desiguals. La primera («El contexto») amb dos capítols: el primer descriu –fins i tot a nivell estrictament personal– el context de l’elecció de Joseph Ratzinger al papat fins a l’anunci de la renúncia al mateix i el tema del «papa emèrit»; el segon («La identidad disuelta» aprofundeix en la visió que Ratzinger tenia de l’Europa contemporània. La segona part, la més llarga i treballada («La propuesta»), descriu «els punts ferms» del pontificat del papa bavarès en nou capítols, recolzats en citacions dels seus escrits: el necessari diàleg entre fe i raó; la centralitat de Jesús de Natzaret per a la fe cristiana; les virtuts teologals, fe, esperança i amor, en les seves mútues relacions i implicació de circularitat; alguns aspectes al voltant de la fe (per què creure?, transmetre la fe, la fe com a resposta a la cerca de sentit). Aquesta part, molt rica, porta una imatge completa de les conviccions vitals de Ratzinger, i constitueix la seva biografia espiritual.
Ja hem dit que la tercera part, la més breu, alhora que presenta els darrers temps d’un papa que alguns imaginaven «acorralat i feble», mostra –a través del testimoni personal del fidel col·laborador– la grandesa d’esperit d’un home disminuït en les seves forces fins al punt de decidir renunciar a la comesa. Encara és massa recent per valorar com cal aquest gest tan agosarat que cal deixar en mans dels futurs historiadors.
Pel nostre gust es tracta d’una obra que fa llum i posa moltes coses a lloc, redimeix Benet XVI de la rèmora que els anys passats al capdavant de la Congregació de la Doctrina de la Fe (antic Sant Ofici) havia fet caure sobre la seva imatge. La lectura d’aquest llibre reconforta i reconcilia.
Títol: Lo que el mundo necesita. Puntos firmes de Benedicto XVI
Autor: Rino Fisichella
Editorial: Editorial San Pablo
Any: 2023
Població: Madrid
Pàgines: 336
Preu: 22,90 €
Andreu Trilla Llobera
Escolapi, mestre i llicenciat en Teologia