“Ser algú per a algú”: històries de vida de persones vinculades a Santa Lluïsa de Marillac 

Acte de presentació del llibre “Ser algú per a algú” | © Editorial Claret
Acte de presentació del llibre “Ser algú per a algú” | © Editorial Claret

L’Editorial Claret va presentar, ahir a la tarda, Ser algú per a algú, una breu història de l’Obra Social Santa Lluïsa de Marillac, una de les diverses obres socials que ha dut a terme la Companyia de les Filles de la Caritat de Sant Vicenç de Paül des que es va instal·lar al barri de la Barceloneta de Barcelona. La presentació va tenir lloc en aquest mateix espai emblemàtic de la Barceloneta, un espai que va quedar petit i que es va omplir de gom a gom de totes les persones que no van voler-s’ho perdre: usuaris, treballadors, coneguts, voluntaris, Filles de la Caritat i amics de l’Entitat.

Santiago Gorgas, dinamitzador comunitari i periodista, va conduir l’acte, que a mesura que avançava es feia més i més emotiu. 

Jordi Pacheco, autor del llibre, periodista i director de l’agència Flama i la revista Foc Nou, va explicar que va escollir estructurar el llibre a través de les històries de vida dels diferents protagonistes. “Cada capítol es correspon a algun dels diferents serveis que ofereix l’entitat” va dir. L’Obra Social ofereix servei d’acollida i orientació, servei d’habitatge per a persones en risc d’exclusió social, el centre de convalescència per a persones sense llar, entre d’altres. 

Es tracta d’una història explicada des del moment actual, una fotografia dels mesos de juliol i agost de 2023 en la qual es fa un acompanyament als usuaris dels serveis i, a través d’elles, podem apreciar quines són les situacions que les han portat a necessitar els serveis i de quina manera l’Obra Social Santa Lluïsa de Marillac treballa per ajudar-les cap a un camí de reinserció social. 

Sor Laura Garcia, filla de la Caritat, va parlar del llegat que havia deixat Sor Genoveva, monja pionera a Catalunya en el servei als més pobres, i referent a partir dels anys vuitanta en l’acollida de persones vulnerables. Sor Laura va explicar que el seu amor es traduïa en contribució i compromís amb la comunitat, un llegat immaterial, motor de la seva vida, que encara avui en dia segueix. 

Núria Martínez, directora tècnica de l’Obra Social Santa Lluïsa de Marillac, amb molts anys de trajectòria i experiència dins la comunitat, va explicar que l’entitat acompanya, des de l’horitzontalitat i el no judici. “Des de l’entitat donem segones oportunitats” va dir. I va afegir que les persones que formaven part de l’entitat i les seves històries de vida li feien replantejar el que és important a la vida. 

Outman Hammada, un dels protagonistes del llibre i resident a l’entitat, va voler compartir amb tot el públic unes paraules de la seva experiència personal i, sobretot, paraules d’agraïment. 

Portada del llibre “Ser algú per a algú”
Portada del llibre “Ser algú per a algú”

Gràcies i dignitat van ser dues de les paraules que més van repetir-se en el tram final de la presentació, quan Gorgas va proposar un temps de “micròfon obert” perquè totes les persones que volguessin compartissin amb la resta què sentien.

En el llibre s’expliquen històries difícils que demostren que, amb amor i amb l’ajuda adequada, és possible tirar endavant fins i tot en situacions més extremes. Això és el que esperona als treballadors, voluntaris i Filles de la Caritat a continuar amb la seva tasca, que implica continuar teixint plegats un projecte amb sentit i que sigui capaç de gener opotunitats per intentar que ningú no quedi enrere.

L’autor

Jordi Pacheco, Girona 1980, és periodista, director de l’agència Flama i de la revista Foc Nou. Des de l’any 2007 ha col·laborat amb nombrosos mitjans escrits i audiovisuals cobrint temes relacionats amb la cultura, la religió i els drets humans. És graduat en Comunicació per la UOC i membre del Col·legi de Periodistes de Catalunya.

Acte de presentació del llibre Ser algú per a algú (2023) d’Editorial Claret

Comparteix

Contingut relacionat