El reptes i avenços de l’Església en l’àmbit comunicatiu són objecte de debat i reflexió al número de primavera de Foc Nou. Amb la mirada posada en la 57a Jornada de les Comunicacions Socials, aquesta nova edició de la revista reuneix una dotzena d’experts que analitzen des de dins l’estat de la comunicació eclesial, que malgrat haver experimentat un notable procés de professionalització durant els darrers vint anys, encara té un llarg camí per recórrer.
“El papa Francesc ens ha fet entendre que podem comunicar valors i espiritualitat més enllà dels cristians i catòlics”, afirma Silvina Pérez, directora de l’edició en castellà de L’Osservatore Romano. Entrevistada per Teresa Carreras a la secció ‘Tribuna’, la periodista argentina —experta en política internacional i apassionada de la comunicació social i d’Amèrica Llatina— adverteix que a lʼEsglésia encara no s’ha entès que la comunicació és fonamental en la societat d’avui.
A ‘La qüestió’ el protagonisme és per a alguns responsables de premsa de diversos àmbits eclesials. Amb una formació sòlida i contrastada, esdevenen la veu de les entitats de cara enfora, assumint reptes col·lectius. Entre aquests professionals hi ha Anna Baduell (Opus Dei), Xavier Roca Bas (Bisbat de Girona), Fernando Cordero (Comissió de Comunicació del Sínode), Lucía Montobbio (ISCREB) i Imma Amadeo (Maristes).
El filòsof i teòleg Francesc Torralba reflexiona sobre el valor de la transparència en el món actual. “La crisi de confiança que pateixen les societats occidentals —afirma— està íntimament enllaçada a lʼemergència del valor de la transparència. LʼEsglésia no queda al marge dʼaquest procés”. Torralba assegura que sovint, mostrar allò que ens avergonyeix ens causa patiment, però amagar-ho amb lʼesperança que no serà conegut és un error.
Altres noms propis del número són els periodistes Antoni Batista i Vicenç Lozano. Batista acaba de publicar Els portaveus de Déu (Fragmenta), un audaç assaig en què analitza els evangelis des de la teoria de la Comunicació. Per altra banda, després de l’èxit editorial experimentat amb Intrigues i poder al Vaticà (Pòrtic, 2021), Lozano s’ha endinsat en una nova investigació amb què ha posat de manifest l’existència d’un pla organitzat per desbancar el Papa. El resultat ha sigut Vaticangate. El complot ultra contra el papa Francesc i la manipulació del pròxim conclave (Pòrtic, 2023). “Els grups opositors al papa Francesc —diu el periodista— controlen mecanismes clau en la comunicació actual”.
I en un número dedicat a la comunicació eclesial no podia faltar el “mag de la comunicació vaticana”, Joaquín Navarro-Valls (1936-2017). Tenir alguna cosa a dir al món no és suficient. Aquest missatge ha d’arribar als altres amb eficàcia. Així ho va entendre Joan Pau II quan, l’any 1984, va nomenar portaveu de la Santa Seu aquest metge i periodista espanyol portaveu del Vaticà. Per a saber més coses sobre aquesta figura irrepetible, parlem amb el seu germà Rafael Navarro-Valls, catedràtic emèrit de la Universitat Complutense de Madrid i autor d’un llibre fascinant, De la Casa Blanca a la Santa Sede (Almuzara, 2022).
El periodista i capellà Francesc Romeu, cronista de referència de Foc Nou, analitza a la secció ‘L’Església de cada dia’ els episodis més remarcables de l’actualitat eclesial catalana d’aquests primers mesos de l’any, marcats pel nomenament de David Abadías com a bisbe auxiliar de Barcelona i pel de l’arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella, com a membre del selecte consell de cardenals del papa Francesc.
El número 508 de Foc Nou també inclou el reportatge de Jordi Bota sobre ‘El bon samarità’, una entitat a favors dels col·lectius més vulnerables de la societat impulsada des de l’Església Evangèlica de Blanes. I com sempre, a les nostres pàgines també trobareu les habituals seccions d’opinió, espiritualitat, art, llibres, cinema, música i televisió.
El número ja és a la venda a la nostra botiga virtual, iquiosc.cat i als punts de distribució habituals.
Setembre / Octubre de 2024