La gran tasca social de ‘El Bon Samarità’ de Blanes

Teràpia ocupacional de 'El Bon Samarità' | EBS
Teràpia ocupacional de 'El Bon Samarità' | EBS

El lema d’aquesta entitat de l’església protestant CCFEAM, amb seu a la localitat selvatana, és lluitar contra la pobresa i el risc d’exclusió social.

Els orígens d’aquesta ONG blanenca es remunten amb la diaconia de l’Església protestant el 1980 i va créixer tant que el 2000 es constituí com a ONG, amb el lloguer de la seu; una seu que actualment es troba a l’Avinguda de l’Estació de la localitat selvatana.

El director de El Bon Samarità, Jaume Torrado, afirma que “a Blanes aquest grup de persones disposades a ajudar els altres, va iniciar el seu treball ajudant persones marginades per problemes de drogues, alcoholisme i indigència, i rescatant dones que desitjaven deixar el món de la prostitució”. El Bon Samarità va anar deixant el tema de la desintoxicació amb el qual va començar vocacionalment per atendre els casos de pobresa i persones que necessitaven reinserir-se a la societat. En aquest sentit, Torrado indica que “ajudar les persones a reduir el seu patiment per causa de pobresa, indigència o exclusió social, i ajudar-los a recuperar les seves habilitats per a poder reinserir-se socialment és la meta principal de la nostra entitat. La nostra residència d’acollida temporal i la nostra botiga solidària són part de la nostra estructura de treball”.

Habitatges temporals i tallers ocupacionals

Així els residents obtenen suport diari dut a terme per diversos professionals per a recuperar les seves habilitats personals, socials o, fins i tot, laborals. En aquest cas, hi ha una “residència d’acollida temporal” amb capacitat per a 19 persones. El projecte de recuperació d’habilitats personals i socials és possible gràcies als fons que la mateixa entitat genera a través de la seva botiga solidària i els treballs que es realitzen. El Bon Samarità dona servei a l’Ajuntament amb els pisos d’emergència social que el consistori té en dos blocs i al centre de dia.

Els usuaris de la residència temporal recuperen les seves habilitats personals, socials i laborals, participant a través de diversos serveis que l’entitat ofereix a la ciutadania, entre els quals hi ha el transport de mudances, desallotjaments, neteges i pintures i atenció de la botiga solidària. També hi havia hagut un servei de restauració de mobles antics, que es poden trobar a la botiga solidària on hi ha allò que la gent no fa servir, juntament amb excedents d’estoc i alguns productes a baix preu. Per exemple, hi ha roba, quadres, sofàs, làmpades, televisors, objectes decoratius, entre molts d’altres.

Centre de distribució d’aliments

Voluntaris de 'El Bon Samarità' | EBS
Voluntaris de ‘El Bon Samarità’ | EBS

El Centre de Distribució d’Aliments (CDA) de l’ONG El Bon Samarità, juntament amb Càritas són les dues entitats a les quals els serveis Socials de l’Ajuntament deriven les persones que necessiten aquesta atenció.

Torrado apunta que “abans que existís del Banc dels Aliments nosaltres ja desenvolupàvem aquest servei amb acords amb empreses i supermercats”. En aquest sentit, són un centre de distribució que disposa d’una furgoneta isotèrmica que recull productes frescos dels supermercats. També desenvolupen el projecte tupper calent per a aquelles persones que no poden cuinar, i van muntar un menjador social a Blanes. El menjador va durar un any i mig, i després van veure que no tenia sentit per “la vergonya social” que generava entre els usuaris.

Els beneficiaris del servei de recollida de lots d’aliments venen derivats per Serveis Socials del consistori blanenc i els aliments provenen del Programa Operatiu del Fons d’Ajuda Europea per a les persones més desfavorides, el Banc dels Aliments de Girona, del programa de recuperació de minves que l’entitat realitza amb diversos supermercats, i dels recursos de l’ONG. Entre 800 i 900 persones un cop cada quinze dies es beneficien del servei.

Gestió d’un orfenat de refugiats ucraïnesos

Des de fa un any aquesta entitat gestiona l’orfenat Native Home d’Ucraïna, del qual van arribar 31 nens i 7 adults. Són refugiats amb traumes de la guerra, orfes i en un procés d’integració en un nou país: llengua, cultura…

Fins ara han hagut de gestionar patrocinadors de fora del país per tal d’assumir tots els costos: allotjament, roba, menjar…, “però ens n’hem sortit perquè tenim un país molt solidari. Els tres primers mesos ens van cedir gratuïtament uns apartaments a Blanes”, afegeix Torrado.

A l’orfenat hi ha diversos professionals: dos treballadors socials, un dels quals és el coordinador, una educadora i una psicòloga, un cuiner, una integradora i la responsable de l’oficina tècnica. L’educadora i la psicòloga viuen amb els nens, a més del director de l’orfenat, una infermera i la secretària, que són d’Ucraïna.

L’orfenat es troba actualment en un hostal, del qual se n’ha llogat una part, amb menjador i sala d’esbarjo. De les set dones adultes que havien arribat amb els infants, n’han marxat quatre, que han tornat al seu país amb els seus marits. Alguns nens, cinc, van tornar.

A l’orfenat hi ha nens d’entre 3 i 17 anys, i tots estan escolaritzats a Blanes des del setembre. Torrado destaca que “el procés d’arribada i de regularització va ser molt complicat i és la Generalitat qui se’n fa càrrec del procés legal i de la seva tutela”.

La vinguda d’aquests infants i adolescents ha estat gràcies als vincles fundacionals d’aquesta entitat amb l’església protestant CCFEAM de Blanes, que forma part de la xarxa internacional d’esglésies Church of God, col·laboradora amb SOW, que té una xarxa d’orfenats a Ucraïna i a d’altres països del món.

L’ONG té un desequilibri entre el que rep de subvencions i el que obté a partir de la seva feina, que és la seva font d’ingressos més important, i superior al 85%.

Entre tots els serveis socials que presta, El Bon Samarità disposa d’un equip professional de set treballadors (empleats o persones amb convenis) i una cinquantena de voluntaris.

Jordi Bota
Periodista
@jbotap

Comparteix

Contingut relacionat