El músic vendrellenc Benvingut Socias Mercadé (1877-1952) fou una activa figura musical de l’entorn català que va gaudir de reconeixement internacional, fins al punt de renunciar a la seguretat laboral de l’Escola Municipal de Barcelona en un periple en el qual el van dur per Londres, França, Alemanya i particularment Nova York, on va oferir concerts i va entrar en la societat musical nord-americana vora el 1910. La Primera Guerra Mundial va suposar l’aturada d’una activitat que, sovint, va compartir amb Pau Casals, amb qui va mantenir un estret contacte ja des de la seva infància quan el pare d’aquest va esdevenir el seu primer mestre de música. Des d’aquesta perspectiva, aquest biogràfic sobre Socias també és una font documental tangencial sobre Casals, fins i tot en relació a la sovint silenciada Guillermina Suggia, companya sentimental del violoncel·lista.
L’aproximació de Castejón Domènech respon a un plantejament historiogràfic que divideix els capítols segons períodes vitals i marcs geogràfics que es nodreixen gràcies a una cerca documental exhaustiva i emparada per un currículum i una institució de relleu com l’Arxiu Comarcal del Baix Penedès, del qual n’és la directora des del 2001. Les 921 notes a peu de pàgina i la profusió d’imatges corroboren el rigor metodològic d’una tasca que, fins al 2019, només comptava amb el treball precedent de la també vendrellenca Maria Ramón Caballó, titulat Petita història de Benvingut Socias, il·lustrat per Pilarín Bayés i publicat per l’editorial Mediterrània l’any 2001.
En el detallat devessall biogràfic, no hi falta un capítol a l’entorn d’homenatges, programacions i interpretacions de la seva obra fins l’actualitat, així com una reconstrucció genealògica des del segle XVII dels propietaris de la finca La Plana, on el matrimoni Socias-Bonastre va viure com a usufructuari gràcies a una herència familiar. Aquí també s’hi apunten els seus coneixements d’horticultura, en un capítol que té interès des de la història local de la població. Igualment significatives són les personalitats i amistats explicitades en petites digressions: des de Bogea Oumiroff a la soprano Emma Thursby, passant pel violinista Julius Röntgen Junior. Per cert i segons les fotografies de maduresa, Socias tenia una curiosa semblança fisonòmica amb el pare d’aquest, el compositor holandès Julius Röntgen.
D’altra banda, del centenar d’obres conservades, algunes d’elles presents en el repertori litúrgic i oficis del Monestir de Montserrat on va estudiard’adolescent i amb el qual va mantenir un lligam afectiu —sobretot de devoció a la Verge—, se n’han enregistrat dotze. Són composicions per a orgue, per a piano sol i per a veu i piano que apareixen glossades en el darrer capítol pel catedràtic emèrit d’Història de la música de la UB, Xosé Aviñoa, autor també del pròleg. Sense un índex onomàstic i un disseny poc atractiu que agombola la lletra, l’edició d’aquesta biografia ha rebut un format gran, a manera de catàleg, amb paper setinat i la reproducció de les imatges a color. Tot el projecte ha comptat amb el suport del referit arxiu penedenc, de l’Ajuntament del Vendrell i del Consell Comarcal del Baix Penedès.
Albert Ferrer Flamarich
Musicògraf i historiador de l’art
@AlbertFFlamari1
Fitxa del llibre:
Benvingut Socias Mercadé (1877-1952). Un músic vendrellenc per descobrir.
Nativitat Castejón Domènech Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Barcelona, 2020, 192 pàg.